Charles Wright

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Silas Wright)
Hopp til navigering Hopp til søk
Charles Wright
Charles Seymour Wright.jpg
Født7. april 1887[1]
Toronto
Død1. november 1975[1] (88 år)
Salt Spring Island
Utdannet ved University of Toronto
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, glasiolog
Nasjonalitet Canada
Utmerkelser Military Cross, kommandørridder av Order of the Bath, offiser av Den britiske imperieordenen, Æreslegionen, Polarmedaljen
C.S. Wright

Charles Seymour Wright, også kalt «Silas» Wright etter forfatteren Silas Hocking, (født 7. april 1887 i Toronto, død 1. november 1957) var en kanadisk fysiker og medlem av Robert Falcon Scotts Terra Nova-ekspedisjon mot Sydpolen i 19101913.

Under ekspedisjonene utførte Wright en rekke eksperimenter på isformasjoner og grunnstrålinger. Fra januar til midten av mars 1911 var han en av fire ekspedisjonsmedlemmer (med Thomas Griffith Taylor, Frank Debenham (geolog) og Edgar Evans) som utforsket og kartla de vestlige fjellene i Victoria Land og utførte vitenskapelige studier og geologiske observasjoner. 1. november 1911 var Wright en del av gruppen som gikk sørover fra basen på Cape Evans med den intensjon å nå Sydpolen. Han håpte å bli en del av gruppen, utvalgt av Scott, som skulle gjøre det siste fremstøtet mot Sypolen; han ble imidlertid sendt hjem den 22. desember da de befant seg på 85°15’S.

Wright har blitt tildelt Order of the Bath, Order of the British Empire og Military Cross.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, C. S. Wright, w6hm8c25