Siderhusreglene (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siderhusreglene
orig. The Cider House Rules
Generell informasjon
GenreRomantisk film,[1] dramafilm,[1] romanfilmatisering
Utgivelsesår1999
NasjonalitetUSA
Lengde126 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiLasse Hallström[1][2][3][4]
ManusJohn Irving
TemaAbort, incest
Basert på
Produsent(er)Richard N. Gladstein, Bob Weinstein, Harvey Weinstein
MusikkRachel Portman
SjeffotografOliver Stapleton
KlippLisa Zeno Churgin
Foran kamera
MedvirkendeTobey Maguire,[5] Michael Caine,[5] Charlize Theron,[5] Paul Rudd,[2] Delroy Lindo,[2] Erykah Badu,[4] Kieran Culkin,[4] Jane Alexander,[4] Kathy Baker,[4] Heavy D,[4] Kate Nelligan,[4] Paz de la Huerta,[4] J.K. Simmons,[6] Evan Parke,[6] Erik Per Sullivan,[6] Skye McCole Bartusiak,[4] Annie Corley,[7] John Irving,[7] Kevin Chapman,[7] K. Todd Freeman
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger
FilmselskapMiramax Films
Distributør(er)UIP-Dunafilm
Netflix
Budsjett24 000 000 USD
Totalomsetning88 500 000 USD[8]
Premiere(r)7. september 1999[9]
16. mars 2000 (Tyskland)[10]
10. mars 2000 (Italia)[11]
1999
UtmerkelserOscar for beste mannlige birolle (1998) (vinner: Michael Caine, tema for: Den 72. Oscar-utdelingen)
Oscar for beste filmatisering (1998) (vinner: John Irving, tema for: Den 72. Oscar-utdelingen)
Eksterne lenker

Siderhusreglene er en amerikansk dramafilm, regissert av Lasse Hallström, med Tobey Maguire, Michael Caine og Charlize Theron i hovedrollene. Filmen er produsert i 1999. Den er basert på boken med samme navn av forfatteren John Irving.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Homer Wells, en liten foreldreløs gutt, vokser opp ved et barnehjem i Maine eid av Dr. Wilbur Larch. Homer blir forsøkt adoptert av to forskjellige foster-foreldre. Men han blir kort tid senere returnert til barnehjemmet begge gangene. Hans første fosterforeldre syntes gutten var for stille og beskjeden, og den andre gangen slår foster-foreldrene ham. I all hemmelighet utfører Dr. Larch også abort for kvinner. Forholdene ved barnehjemmet er spartansk, men alle barna blir behandlet med kjærlighet og respekt av de voksne.

Homer, den eldste av alle de foreldreløse barna, er veldig hjelpsom, og Dr. Larch trener ham opp som lærling for å hjelpe til under for eksempel fødsler eller aborter. Til tross for at Homer aldri har gjort ferdig videregående skole. Men Homer avviser å gjennomføre aborter. Selv om han har blitt trent opp av Dr. Larch, nekter Homer å gjennomføre dem. Flere år senere er Homer veldig dyktig på fødselshjelp. Dr. Larch ønsker at Homer skal overta stillingen etter ham når Larch skal gå av med pensjon.

Men dette er umulig fordi Homer mangler en formell medisinsk utdannelse, og Homer ønsker å se mer av verden enn bare barnehjemmet hvor han vokste opp. Homer forlater barnehjemmet sammen med Candy Kendall og kjæresten Wally Worthington, et ungt par som kom til klinikken for å gjennomføre en abort hos Dr. Larch. Wally er pilot i permisjon fra jobben. Wallys mor, Olive, eier en hage med epletrær i Worthington. Homer flytter inn på Worthington-eiendommen i et hus kalt Cider House. Wally forlater dem for å kjempe under andre verdenskrig. Homer blir fritatt for militærtjeneste fordi Dr. Larch har diagnostisert ham med en hjerte-feil. Når Wally er bortreist, begynner Homer og Candy en affære.

Homer arbeider med å plukke epler under ledelse av Arthur Rose. Arthur og hans ansatte er migranter som er ansatt i frukthagen ved Worthington denne sesongen. Når Homer leser reglene for Cider House, men arbeiderne mener at reglene har blitt skrevet uten deres samtykke fra folk som ikke bor der selv - og derfor mener arbeiderne at regelverket egentlig ikke angår dem. Homer og Candy får et mye nærmere forhold i denne perioden, og de tilbringer mye mer tid sammen - samtidig som Wally er stasjonert i Burma for å slåss under krigen.

Neste sesong kommer Arthur og mannskapet han tilbake for å arbeide i den samme frukthagen. Det kommer frem at Arthur har voldtatt og gjort hans egen datter, Rose, gravid. Rose betror seg til Homer, etter at han oppdager at hun er gravid. Homer bestemmer seg for at han må hjelpe Rose, og samtykker i å utføre en abort - med Arthurs hjelp. Noen dager senere knivstikker Rose faren sin og stikker av fra området. Arthur ønsker at Homer og en annen arbeider skal fortelle politiet at Arthurs død var et selvmord.

Wally kommer endelig hjem fra Burma, men han er varig skadd og sitter i rullestol. Selv om hun fremdeles elsker Homer, bestemmer Candy seg for å bli værende hos Wally. Umiddelbart etter dette får Homer vite at Dr. Larch har omkommet. Kort tid senere bestemmer Homer seg for at han burde reise dit det er aller mest behov for ham. Han vender tilbake til barnehjemmet, hvor han blir møtt med glede av både barn og ansatte. Homer oppdager at Dr. Larch forfalsket Homers diagnose og lege-journal for å holde Homer utenfor verdenskrigen. Homer begynner å fylle farsrollen som Dr. Larch tidligere hadde for barnehjemmets foreldreløse barn.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Tobey Maguire

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0124315/; besøksdato: 8. april 2016.
 2. ^ a b c http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=23319.html; besøksdato: 8. april 2016.
 3. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film124347.html; besøksdato: 8. april 2016.
 4. ^ a b c d e f g h i http://www.bbfc.co.uk/releases/cider-house-rules-0; besøksdato: 8. april 2016.
 5. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/wbrew-regulom; besøksdato: 8. april 2016.
 6. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0124315/fullcredits; besøksdato: 8. april 2016.
 7. ^ a b c (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
 8. ^ http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=ciderhouserules.htm.
 9. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ Internet Movie Database, www.imdb.com, verkets språk engelsk, besøkt 14. april 2017[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ comingsoon.it, www.comingsoon.it[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]