Shpongle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shpongle
Simon Posford under konsert i 2009
OpphavStorbritannia, Storbritannia (1996)
SjangerPsybient
Aktive år1996-
PlateselskapTwisted Records
Nettstedwww.shpongle.com
Medlemmer
Simon Posford, Raja Ram

Shpongle (IPA: ˈʃpɒŋ.gl̩) er en av de viktigste og mest innflytelsesrike psykedelisk downtempo eller psybient musikkprosjektene i nyere tid. Medlemmer av gruppen er Simon Posford (også kjent som Hallucinogen) og Raja Ram (en av tre personer i The Infinity Project).

De er kjent for å kombinere vestlig synthesizerbasert psykedelisk musikk med sampling fra østlige etniske instrumenter. Posford er ansvarlig for synth- og studioarbeidet, og Ram spiller fløytearrangementer. Ifølge et intervju pleier de ofte å visualisere musikken sammen før de lager den, og gjennom den kreative prosessen.

Shpongles første låt Vapour Rumours, ble sluppet av TIP World-kompilasjonen i 1996. Debutalbumet Are You Shpongled? ble sluppet i 1998 av Twisted Records. Den høye lydkvaliteten, samplingen, instrumentene og synthesizerne, sammen med historien og framgangen i musikken gjennom albumet, gjorde det til et av de mest enestående plateslipp i psybientgenren.

Are you Shpongled? og Twisted Records første downtempolåt ...And the Day Turned to Night hadde stor innflytelse i psykedelisk trance-miljøet i 1998. Disse to slippene var veldig innflytelsesrike på genren, som var liten og udefinert på det tidspunktet. Selv om ingen av de nevnte låtene var de første av sitt slag, er det betraktet som blant de viktigste.

23. januar 2007 annonserte Twisted Records at et fjerde Shponglealbum er i produksjon. Det ble utgitt 21. oktober 2009.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Raja Ram sa i et intervju at «Shpongle» er et paraplybegrep for (fornemmelsen av) å føle positive og euforiske emosjoner.[1]

Remix-album[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Shpongle Biography». NME. Arkivert fra originalen 29. desember 2009. Besøkt 17. desember 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]