Shonisaurus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shonisaurus-kranium
Shonisaurus popularis
Størrelsen av S. popularis (grønn) og Shastasaurus sikanniensis (rød) sammenlignet med en menneske (blå)

Shonisaurus er en slekt av fiskeøgle. Minst 37 ufullstendige fossile eksemplarer av den marine krypdyret har blitt funnet i Nevada, USA av Luning Dannelsen. Denne formasjonen dateres til sent carniske alder av sen triasperioden, om lag 215 millioner år siden.

Shonisaurus levde i den noriske fasen av sen triasperioden. S. popularis målte rundt 15 meter (49 fot) lange. Et annet arter fra British Columbia ble kåret Shonisaurus sikanniensis i 2004. S. sikkanniensis var en av de største marine reptiler gjennom tidene, som måler 21 meter (69 fot). Men fylogenetiske studier viste senere S. sikanniensis å være en art av Shastasaurus snarere enn Shonisaurus. Shonisaurus hadde en lang snute, og dets svømmeføtter var mye lengre og smalere enn i andre fiskeøgler. Mens Shonisaurus ble opprinnelig rapportert å ha hatt fatninger tenner (heller enn tenner satt inn i et spor som i mer avanserte former), disse var bare til stede på kjeve tips, og bare i de aller minste, unge eksemplarer. Alle disse funksjonene tyder på at Shonisaurus kan være en forholdsvis spesialisert avlegger av hoved fiskeøgle utviklingslinjen. Den ble historisk fremstilt med en heller rotund legeme, men studier av dens kroppsform siden tidlig på 1990-tallet har vist at legemet var mye slankere enn tradisjonelt antatt. S. popularis hadde en relativt dyp kropp sammenlignet med beslektede marine reptiler. Shonisaurus ble også tradisjonelt avbildet med en ryggfinne, en funksjon som finnes i mer avanserte fiskeøgler. Men andre shastasauridene manglet sannsynlig ryggfinner, og det er ingen bevis som støtter tilstedeværelsen av en slik finne i Shonisaurus. Den øvre flik av halen var trolig også mye mindre utviklet enn flukes funnet i senere arter. Fossiler av Shonisaurus ble først funnet i et stort innskudd i Nevada i 1920. Tretti år senere, ble de gravd, avdekke restene av 37 svært store fiskeøgler . Disse ble kalt Shonisaurus, som betyr «øgle fra Shoshone Mountains», etter dannelsen der fossilene ble funnet.

S. popularis ble vedtatt som staten fossil av Nevada i 1984. Utgravninger, påbegynt i 1954 under ledelse av Charles Camp og Samuel Welles ved University of California, Berkeley, ble videreført av Camp i hele 1960-tallet. Den ble oppkalt etter Charles Camp i 1976.

Nevada fossile områder kan for tiden ses på Berlin-Ichthyosaur State Park.

Nevada beinlaget representerer en stor samling av Shonisaurus som døde ved forskjellige tidspunkter og ble bevart på havbunnen i en merkelig regelmessig ordning av bein. Mangelen på fossilt løse utsmykning restene indikerer at skrottene sank i relativt dypt vann fattig på oksygen. Nevada bonebed representerer en stor samling av Shonisaurus som døde ved forskjellige tidspunkter og ble bevart på havbunnen i en merkelig regelmessig ordning av bein. Mangelen på fossilt løse encrusting restene indikerer at skrottene sank i relativt dypt vann fattig på oksygen. I en 2011 foredrag til Geological Society of America, Mark McMenamin og Dianna Schulte McMenamin, geologer fra Mount Holyoke College, fremmet den kontroversielle hypotese at den store samling av levninger ble plassert på dypt vann med en uidentifisert, gigantisk, blekksprut-lignende rovdyr de referert til som en «kraken». Den McMenamins gikk på å foreslå at ordningen av ryggvirvlene, som ser ut til å ligne blekksprutsugeorganer av blekkspruttentakler i sin runde, konkav form, ble målrettet arrangert av en trias kraken (som de foreslo ville ha måttet være svært intelligent) i for å skape et kunstverk, spesielt et selvportrett av egne tentakler. Denne hypotesen ble viden rapportert av nyhetsmediene når Geological Society of America sendt ut en pressemelding i oktober 2011. Kritikerne var bekymret for at det var bare spor fossile bevis favoriserer eksistensen av trias kraken. Vitenskap forfatteren Brian Switek, skriving for Wired magazine Laelaps weblogg, ga følgende kommentar:

«Faktum er at journalister burde faktisk gjort jobben sin i stedet fungere som tilretteleggere av hype. Du trenger ikke å være en paleontolog til å innse at det er noe fiskete om påstander om at det var en gigantisk, fiskeøgle-knasende blekksprut når det er ingen kroppen til å bli sett. »

Andre forfattere reagerte mer positivt til McMenamins 'forslag. Skrive for About.com, skrev Andrew Alden at begrepet høy intelligens i trias kraken hypotesen «er den mest verdifulle bidrag: hvorfor skal vi utelukke intelligens i en fjern fortid Og hva ville tegnene på det?»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]