Shitai Expressway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shitai Expressway er det i Kina foretrukne engelske navnet på den «expressway» (tilsvarer omtrent det man i Norge før kalte motorvei klasse B) som fører fra Shijiazhuang, hovedstaden i provinsen Hebei, vestover og til Taiyuan, hovedstaden i provinsen Shanxi.

Ordet Shitai (石太) kommer fra de to første kinesiske skrifttegnene for de nevnte byer, Shijiazhuang (石家庄) og Taiyuan (太原).

Strekningen er på 150 kilometer, og traséen passerer gjennom Jiuguan, Niangzipasset, forbi byen Yangquan og gjennom fylket Pingding (i prefekturet Yangquan), og gjennom fylket Shouyang (i prefekturet Jinzhong), til man er fremme ved Taiyuan.

I Shanxi omtales veien gjerne som Taijiu Expressway, men da er det egerntlig bare snakk om strekningen fra Taiyuan til Jiuguan.

Shitai Expressway knytter an til ringveien rundt Taiyuan, og videre nordover til Dayun Expressways nordavsnitt som fører mot Datong nord i Shanxi, og sørvest mot Jiaofen Expressway og før nevnte Dayun Expressways sørlige avsnitt mot prefekturet Yuncheng sørvest i Shanxi.