Shi Yuanzhong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Shi Yuanzhong (kinesisk: 史元忠, pinyin: Shǐ Yuánzhōng, drept 14. oktober 841[1][2]) var en general under det kinesiske herskerdynastiet Tang. Han var i mange år militærguvernør (jiedushi) for kretsen Lulong (盧龍, med hovedsete i det som nå er Beijing), som han regjerte med en de facto uavhengighet fra det keiserlige hoff frem til han ble myrdet i 841.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Så å si intet vites om Shi Yuanzhongs bakgrunn, som hvor han var født eller hvor familien hadde sin hjemstavn.

Hærfører[rediger | rediger kilde]

I 834 var han feltkommandant (兵馬使, bingmashi) i Lulong, da soldatene gjorde mytteri og forviste militærguvernøren Yang Zhicheng og hoffevnukken som førte tilsyn med styrkene, Li Huaiwu (李懷仵). Soldatene tok seg Shi som sin leder.

Deretter, etter at Shi hadde fremsendt klesartikler og annet utstyr som fra sitt design bare var passende for en keiser, og som Yang hadde laget seg, til den da regjerende keiser Wenzong (for å vise at Yang hadde upassende ambisjoner), ble Yang henrettet.

Militærguvernør[rediger | rediger kilde]

Keiser Wenzhong gjorde så Shi til fungerende militærguvernør (留後, Liuhou). I 835 gjorde keiser Wenzong ham til miltærguvernør[3]

Lite vites om Shis styre i Lulong. I 841 kom til en ny forstyrrelse i Lulong, og under den ble Shi drept. Til å begynne med støttet soldatene offiseren Chen Xingtai (陳行泰) som den nye myndighet over kretsen. Den da regjerende keiser Wuzong (som var keiser Wenzongs lillebror), avslo på råd fra sin kansler Li Deyu å straks besvare bønneskrivene på vegne av Chen for at han skulle bli utnevnt til militærguvernør.

Kort tid etter ble også Chen myrdet, og soldatene støttet så en annen offiser, Zhang Jiang (張絳), som sin nye leder. Også denne gang avstod keiser Wuzong fra å fatte noen beslutning til bønneskrivene på Zhangs vegne.

Deretter bad en annen offiser i Lulong, Zhang Zhongwu, wsom da var kommandant for befestningen i Xiongwu (雄武軍, i det moderne Chengde i Hebei), en keiserlig fullmakt og keiserlig oppdrag til å angripe Zhang Jiang. Til dette gav keiser Wuzong sitt samtykke, atter etter råd fra Li Deyu, og Zhang Zhongwu tok ham snart til fange i prefekturet You (幽州), og overtok deretter ledelsen av kretsen Lulong.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]