Shenzhou 3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shenzhou 3
Shenzhou 3
Oppdraget
Fartøyets navn: Shenzhou 3
Kallesignal: Shenzhou 3
Oppskyting: 25. mars 2002, 14:00 UTC
Bærerakett: Long March 2F
Landing: 1. april 2002, 08:51 UTC
Indre Mongolia
Oppdragets lengde: 6 d 18 t 51 m
Jorda
Omløp: 107
Inklinasjon: 42.40°
Navigasjon
Forrige oppdrag
Shenzhou 2
Neste oppdrag
Shenzhou 4
Commons-logo.svg Shenzhou 3 på Commons

Shenzhou 3 (kinesisk: 神舟三号) var en ubemannet romferd, og den tredje ferden i det kinesiske Shenzhou-programmet siden 1999.

Høydepunkter fra ferden[rediger | rediger kilde]

Dette var det første Shenzhou-fartøyet som faktisk kunne båret med seg mennesker ombord, og et av hovedmålene for ferden var å teste systemene som trengs for å holde liv i mennesker i verdensrommet. Romskipet fraktet med en testdukke, for å simulere det fysiologiske signalene til et menneske, slike som bl.a puls, pust og spise måltider.

Oppskytingen hadde vært utsatt flere måneder på grunn av endringer i designet. Det hadde vært tenkt at Shenzhou 3 skulle bruke et nytt interiør-design, men gjennomføringsproblemer betød at en vendte tilbake til den forrige utgaven. Raketten og romfartøyet ble rullet ut på oppskytingsrampen i mars 2002. Oppskytingen av Shenzhou 3 ble observert av flere fremstående kinesiske politikere og militære.

Romskipet sin bane ble endret ved manøvrer 29. mars og 31. mars, begge gangene for å øke banens høyde.

Shenzhou 3 hadde med seg totalt 44 eksperimenter ombord. Instrumentene inneholdt bl.a sensorer for skydekke, strålingsdeteksjon, ultrafiolett sollys. Romskipet bar også med et kamera som sendte tilbake bilder av Jorden sett gjennom vinduet på kapselen. Radiosystemet ble testet ved å avspille en ferdig-innspilt kvinnelig stemme.

Landingskapselen landet trygt etter 107 omløp rundt Jorden. Kretsløp-modulen forble i bane til november 2003. Flere endringer av banen ble utført i tiden etter at landingskapselen hadde forlatt kretsløp-modulen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]