Shamian

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blikk mot øya Shamian

Shamian (kinesisk: 沙面岛岛, Shamian Dao) er en øy i Perlefloden i bydistriktet Liwan i Guangzhou i Folkerepublikken Kina. På 1700-tallet tillot Qing-dynastiet europeere og amerikanere å opprette handelsposter på øya, og til og med noen militære anlegg. Shamian areal er ca. 0,3 km².

I 1856 ble øya delt i to konsesjoner, en britisk og en fransk (hvorav 4/5 tilhørtebritene og 1/5 franskmennene). Øya var knyttet til fastlandet med to broer, som ble stengt kl 22.00. Den engelske broen mot nord ble bevoktet av sikhstyrker fra India, den franske av annamitter.

Øya har alleer, kirker, historiske bygninger og små parkanlegg som gjør den til et av de mest attraktive stedene i Guangzhou. Shamian er populær blant både kinesiske og utenlandske turister.

Den franske katolske kirken, Vår Frue av Lourdes (露德圣母堂), er restaurert og ligger inntil den midtre boulevarden på øya. Den er i den franske enden av øya og stod ferdig i 1892. Den britiske protestantiske kirken, Christ Church Shamian (沙面堂, pinyin: Shamian Tang), ble bygd i 1865.

Administrative enheter[rediger | rediger kilde]

Subdistriktet Shamian består av to nabolagskomiteer:

  • Cuizhou (翠洲社区); Etan (鹅潭社区).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]