Hopp til innhold

Sgurr nan Gillean

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sgurr nan Gillean er et fjell i fjellkjeden CuillinSkye i Skottland. Det har en høyde på 964 m, og er en av elleve munros i fjellkjeden.

Det er den nærmeste toppen til Sligachan, og den triangulære profilen er synlig bak Sligachanhotellet. Dette gjør Sgurr nan Gillean til et av de lettest gjenkjennelige fjell i kjeden. Selve toppen er et lite platå med storslagen utsikt.

Den mest populære ruten til toppen kalles Tourist Route, men er ikke en enkel rute. Den følger en sti mot sør og krysser bekken Allt Dearg Beag («liten rød bekk»). Den går så opp i en botn, Coire Rhiabhach. Det siste stykket, fra enden av botnen og langs den sørøstlige ryggen opp til toppen, er svært åpent og krever visse klatreferdigheter. Det finnes også alternative ruter, som krever noe mer klatreerfaring.

Vestryggen leder ned til et pass som skiller Sgurr nan Gillean fra Am Basteir. Ved omkring to tredjedeler av veien ned er det en spesielt smal og utsatt del, hvor man finner restene av en stor stående kampestein. Den er kjent som the Gendarme, og brakk av og trillet ned på grunn av frostsprengning vinteren 1986/1987. Den smale seksjonen kan unngås ved å bruke Nicholsons Chimney på nordsiden, men dette krever mer avanserte klatrekunnskaper.