Hopp til innhold

Sextus Empiricus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sextus avbildet på en bronsemedalje

Sextus Empiricus (født ca. 160, død 210 e.Kr.) var en lege og filosof som var virksom i Alexandria, Roma og Aten.

Hans filosofiske arbeider regnes for å være de best bevarte tekstene til skeptikerne. Han skrev også i relasjon til stoisismen. Den fyldigste fremstillingen som er bevart av arbeidene til Pyrrhon, (365 f.Kr.-270 f.Kr.), som var skeptisismens grunnlegger, og som via Sextus Empiricus og i hans bok Pyrrhonarium («Pyrrhonismens hovedtrekk») har lagt grunnlaget for pyrrhonisk skeptisisme.

«Ved skeptisisme tar vi ikke stilling til om noe er sant eller ikke, og dette gir oss sinnsro»

Historien hevder at han tilhørte den empiriske skolen innen medisinen; noe navnet også tyder på. Men i sine arbeider (to steder) synes Sextus å plassere seg nærmere den metodiske skoleretningen, hvilket også hans filosofiske arbeider synes å understøtte. Sextus synes i liten grad å ha vært en selvstendig tenker, men han fremstilte andres argumenter så godt at skriftene hans ble innflytelsesrike.

400-tallet anklaget pave Gregor I den store både Sextus Empiricus og Pyrrhon for å smitte folk med «den fryktelige og ondartede sykdommen som het skeptisisme»,.

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]

Sextus Empiricus' tre kjente verker er Pyrrhonismens grunntrekk (Πυῤῥώνειοι ὑποτυπώσεις, Pyrrhōneioi hypotypōseis, på engelsk titulert Outlines of Pyrrhonism), og to særskilte verker bevart under samme tittel, Mot matematikere (Adversus Mathematicos), den ene av dem er antagelig ufullført. De første seks bøkene (bokrullene) av 'Mot matematikere (Πρὸς μαθηματικούς, Pros mathematikous) er mer vanlig kjent som Mot lærerne, og hver av enkeltbøkene (bokrullene) har en tradisjonell tittel:[1]

Bok Tradisjonell tittel Opprinnelige tittel
I Mot grammatikerne Pros grammatikous
II Mot retorikerne Πρὸς ῥητορικούς/ Pros rhetorikous
III Mot geometere
IV Mot aritmetikere Πρὸς ἀριθμητικούς/ Pros arithmetikous
V Mot astrologer Πρὸς ἀστρολόγους/ Pros astrologous
VI Mot musikere Πρὸς μουσικούς/ Pros mousikous

Mot matematikere I–VI er tidvis skjelnet fra Mot matematikere VII–XI ved å benytte en annen tittel, Mot dogmatikere (Πρὸς δογματικούς, Pros dogmatikous) og deretter er de gjenværende bøker nummerert som I–II, III–IV, og V, til tross for det faktum det er også vanligvis antatt at begynnelsen av hver slik adskilte verk er tapt og det ikke kjent hvor mange bøker som kan ha vært forut de bevarte bøkene. Dette verket har blitt antatt å ha hatt en tittel som Skeptiske avhandlinger' (Σκεπτικὰ Ὑπομνήματα / Skeptika Hypomnēmata).[2]

VII–VIII Mot logikere Πρὸς λογικούς/ Pros logikous
IX–X Mot leger Πρὸς φυσικούς/ Pros Physikous
XI Mot etikere Πρὸς ἠθικούς/ Pros Ethikous

Merk at ingen av disse titlene, unntatt Mot matematikere og Pyrrhonismens grunntrekk, er funnet i manuskriptene.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Sextus Empiricus», Stanford Encyclopedia of Philosophy
  2. ^ Ahbel-Rappe, Sara; Kamtekar, Rachana (2009): A Companion to Socrates

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Sextus Empiricus (2000): Outlines of scepticism, redigert av Jonathan Barnes og Julia Annas: Cambridge University Press.
  • Sexti Empirici Adversus mathematicos, hoc est, adversus eos qui profitentur disciplinas, Gentiano Herveto Aurelio interprete, Parisiis, M. Javenem, 1569 (Vicifons).