Servas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Servas Open Doors er en internasjonalt, ikke-statlig organisasjon fredsorganisasjon som er til stede i over 125 land og blir drevet av frivillige.

Organisasjonen ble stiftet av Bob Luitweiler og hans venner som en fredsbevegelse i 1949. Den drives uten økonomisk vinning verden over og består av et kulturelt nettverk med det mål å føre mennesker sammen for å bygge gjensidig forståelse, toleranse, respekt, gjestfrihet og verdensfred. Som andre fredsorganisasjoner fremmer den verdensfred ved å oppmuntre til at enkeltpersoner blir kjent med hverandre.

Servas betyr «å tjene» i betydning «tjene freden», på språket esperanto. Organisasjonen var opprinnelig kalt for «Peacebuilders», fredsbyggere. Open Doors er engelsk og betyr «Åpne dører».

Organisasjonen fungerer gjennom et nettverk av verter verden over som er gjestfrie og villige til åpne sine dører for reisende fra andre deler av verden, og via fordomsfrie reisende som ønsker å lære om det landet de besøker fra innsiden. Besøkende og verter er vanligvis intervjuet når søker organisasjonen. Reisende skriver et brev for de presenterer seg selv i en bestemt form og som er gyldig. Denne blir overrakt verten ved ankomst.

Det er over 16 000 «åpne dører» tilknyttet Servas spredt rundt i bortimot hvert eneste land i verden, men har en overvekt i den rike delen av verden. Servas har ikke vokst tilsvarende de senere år sammenlignet med andre tilsvarende organisasjoner ettersom Internett brukes i liten grad og ettersom organisasjonen har et konservativt grunnlag. For tretti år siden hadde Servas rundt 8000 medlemmer verden over, og således bare fulgt den generelle befolkningsøkningen i hvert land. Det finnes dog ingen offisiell statistikk, men for Italia alene var gjennomsnittsalderen for medlemmene 52 år og med en viss overvekt av kvinner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]