Serial ATA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

SATA (Serial ATA, S-ATA) er en databuss-teknologi hovedsakelig designet for overføring av data til og fra en harddisk. SATA er etterfølgeren av ATA (Advanced Technology Attachment) standarden, som også er kjent som IDE (Integrated Drive Electronics). Denne gamle ATA teknologien blir nå kalt PATA (Parallell ATA) for å skille den fra Serial ATA.


SATA[rediger | rediger kilde]

Førstegenerasjons SATA-grensesnitt har en klokkefrekvens (svingninger per sekund) på 1,5 GHz. Overføringshastighet er på 1,2 gigabit per sekund (Gbit/s), eller 150 megabyte per sekund. Blir også kalt SATA/150.

SATA/300[rediger | rediger kilde]

Da NVIDIA slapp sitt nForce4 brikkesett i 2004, ble overføringshastigheten doblet - fra 1,2 gigabit per sekund, eller 150 megabyte per sekund, til 2,4 gigabit per sekund, eller 300 megabyte per sekund. Det er fra den nye overføringshastigheten, 300 megebyte per sekund, navnet kommer. SATA/300 er både fremover- og bakoverkompatibel med SATA, SATA/300 disker kan da bli brukt på en SATA-kontroller, men får da SATA hastighet på grunn av kontrollerens maksimumshastighet. På samme måte kan SATA-disker bli brukt på en SATA/300 kontroller, men med SATA hastighet på grunn av makshastigheten til disken. SATA/300 blir også kalt SATA II.

SATA datakabel

SATA/600[rediger | rediger kilde]

The Serial ATA International Organization (forkortet SATA-IO), doblet igjen i 2007 hastigheten fra 2,4 gigabit per sekund, eller 300 megabyte per sekund, til 4,8 gigabit per sekund, eller 600 megabyte per sekund. Det er fra den nye overføringshastigheten, 600 megebyte per sekund, navnet kommer.

SATA-kontakter og kabler[rediger | rediger kilde]

Bortsett fra ytelsen til SATA, har den også andre fordeler. Man slipper de fete IDE-kablene, og får i stedet slankere kabler på ca. 1 cm bredde. Dette hjelper mye på ryddigheten og luftflyten inne i kabinettet. Strømkablene har også fått et nytt design. Den gamle molex-kontakten hadde bare fire ledere: 12 V, 5 V og 2 jord. Den nye kontakten har 15 pinner, og leverer 3,3 V, 5 V, 12 V og jord.

SATA strømkabel
SATA kontakter på Hovedkort

Serial ATA har ikke master/slave-valget som man har med PATA. Det tilsvarer at man kun kan ha en enhet på hver kontakt, mens man kunne for eksempel ha to disker på samme kontakt med IDE. Det er et lite minus at man trenger dobbelt så mange kontrollere for å støtte samme antallet enheter.

Ekstern SATA[rediger | rediger kilde]

SATA har nå også kommet i ekstern versjon, eSATA. Resultatet er raske eksterne harddisker, med samme brukervennligheten som det er på USB og firewire disker. Men leverer opptil 6 ganger hastigheten til USB 2.0. Man slipper også at data må gå igjennom USB-bussen, men går direkte på SATA-kontrolleren.

Det kreves at den eksterne enheten har egen strømforsyning, eller at den trekker strøm fra en egen usb-port. Det jobbes med en løsning som kan forsyne enheten med strøm gjennom eSATA-kabelen, kalt Power over eSATA.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tom's Hardware