Serampore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Serampore College

Serampore eller Frederiksnagore er en tidligere dansk koloni i Bengal i India. Kolonien ble solgt til Det britiske ostindiske kompani i 1845.

I byen ligger det lille universitetet Serampore College. Universitetet ble grunnlagt av tre baptistmisjonærer i 1819. Ved kongelig resolusjon i 1829 ble byen opphøyd til den tredje universitetsby i det oldenburgske monarki (etter København og Kiel). Serampore College er det eldste universitetet i India og det første universitetet i Asia som underviste etter vestlige normer[1].

Viktige nordmenn i Serampores/Fredriksnagores historie er Jacob Christoffer Soetmann fra Arendal som i 1753 fikk i oppdrag å forhandle med herskeren av Bengal for å sikre handelsrettigheter der for Danmark-Norge og fikk opprettet kolonien i 1755. Jacobs nevø Christian Frederik Soetmann, var også aktiv i Serampore som handelsmann og tjente gode penger på dette. Christian Frederik giftet seg i Serampore med en indisk kvinne. Ole (Olave) Bie styrte kolonien i 30 år og hadde størst påvirkning på kulturliv og arkitektur i byen, herunder opprettelsen av St. Olav kirke. Jacob Krefting fra Moss overtok fra 1805 til 1828. Jacob Christian Bie var Ole Bies bror og ble forvist fra København i 1777 og levde resten av sitt liv i Bengal, tidvis til sin brors irritasjon.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Serampore, BIRTHE LAURITSEN skriver fra (25. februar 2009). «Danskere husede Asiens vigtigste trykpresse». Kristeligt Dagblad (dansk). Besøkt 15. mai 2023. 
  2. ^ «Jacob Chr. Bie - en irriterende type». www.kb.dk (dansk). Besøkt 24. mai 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]