Seongdeok av Silla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Seongdeok av Silla
Født690Rediger på Wikidata
Død737Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
EktefelleSo Deok-wang-hu
Queen Seongjeong
FarSinmun av Silla
Morqueen Sin Mok
SøskenHyoso av Silla
BarnHyoseong av Silla
Gyeongdeok of Silla
Sasobuin av Silla
Det forente Silla.

Seongdeok av Silla (koreansk hanja: 聖德王; hangeul: 성덕왕; revidert romanisering: Seongdeok Wang; 690-737), født Gim Yunggi (金隆基; 김융기), skiftet senere navn til Gim Heunggwang (金興光; 김흥광) for å unngå navnetabuen til keiser Xuanzong av Tang (hvis personlige navn var 李隆基 Lǐ Lóngjī), var den trettitredje herskeren av det koreanske kongedømmet Silla, som han hersket over fra 702 til sin død i 737.

Kong Seongdeok var den andre sønnen til kong Sinmun og den yngre broren til Hyoso. I 704 giftet han seg med Baeso (陪昭), som ble dronning Seongjeong (成貞), dattera til Gim Wontae. I 715 ble deres sønn Junggyeong (重慶) utnevnt til kronprins, men kort tid senere og av uklare årsaker, selv om det er sannsynlig at det hadde noe å gjøre med en maktkamp mellom kongen og dronningens klan, ble dronning Seongjeong kastet ut av palasset i 716. Kronprinsens død det følgende året av ukjente årsaker kan også ses på som bevis på en maktkamp ved hoffet. I 720 giftet Seongdeok seg på ny med Sodeok i 720, dattera til minster Gim Suwon. Blant deres barn var Hyoseong og Gyeongdeok.

Under Seongdeok nådde samarbeidet med det kinesiske Tang-dynastiet sitt høydepunkt. Både Táng og Silla ble i denne perioden utfordret av det koreanske riket Balhae, som lå nord for Silla.

Forgjenger:
 Hyoso av Silla 
Konge av Silla
(Koreansk monark)

(702737)
Etterfølger:
 Hyoseong av Silla