Hopp til innhold

Senegambias steinsirkler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Senegambias steinsirkler
   UNESCOs verdensarv   
Det finnes mer enn 1 000 sirkler
LandGambias flagg GambiaSenegals flagg Senegal
Innskrevet2006
Kriterium I, III
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1226
Senegambias steinsirkler ligger i Senegal
Senegambias steinsirkler
Senegambias steinsirkler (Senegal)

Senegambias steinsirkler er en samling prehistoriske gravfelt etablert mellom år 300 f.Kr. og 1500-tallet.[1] Det finnes rundt 1 000 slike stensirkeler, hver bestående av fra 10 til 24 stener, innenfor et 100 km bredt område langs 350 km av Gambiaelven, i alt et område på 39 000 km². Stensirklene finnes både i Gambia og i Senegal.

Den største konsentrasjonen av sirkler finnes i Djalloumbéré, med mer enn 1 000 steiner i 52 sirkler. Et utvalg på fire av de mest konsentrerte samlingene av stensirkler ble i 2006 erklært som et verdensarvminne: Sine Ngayène og Wanar i Senegal og Wassu og Kerbatch i Gambia. Ved landbyen Wassu finnes også et museum.

Hver sirkel kan bestå av mellom 10 og 24 steiner, og står normalt i en sirkelform, selv om ett kjent anlegg er V-formet. Steinene er av lateritt, og er fra 1 til 2,5 meter høye.

Funksjonene og formålet er ikke klarlagt, men utgravninger tyder på at det er menneskegraver under steinene. UNESCO sier at det store antallet anlegg gjenspeiler at det må ha eksistert en ressurssterk, velorganisert og langvarig samfunnsstruktur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dateringen av steinene er usikker, og mange årstall brukes. I den engelske wikipediaartikkelen nevnes både 700-tallet og 1100-tallet. Tidsspennet her er hentet fra UNESCOs artikkel om anlegget

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata