Sellgrens Veveri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sellgrens Veveri var en tekstilbedrift som lå på Leangen i Trondheim. Den ble etablert i 1926 av Axel Sellgren, og virksomheten omfattet veving av møbelstoff.

Oppkjøp av konkurrent på Tingvoll[rediger | rediger kilde]

I 1967 kjøpte Sellgren Veveri opp den nylig avviklede konkurrenten Tingvolds UldvarefabrikTingvoll på Nordmøre. I perioden 1967–1975 investerte den nye eieren 8,5 millioner kroner i ny maskinpark i fabrikken på Tingvoll. I 1976 hadde bedriften 55 ansatte på Tingvoll og 85 på Leangen. Den forsiktige veksten på 1970-tallet ble til stagnasjon og rasjonaliseringstiltak på 1980-tallet. I 1984 besluttet ledelsen for Sellgren Veveri å flytte hele virksomheten til Tingvoll, etter 58 års virksomhet i Trondheim. Beslutningen bygget blant annet på at det på Tingvoll fantes både tilstrekkelig elkraft og store nok produksjonslokaler. I 1986 var det 78 ansatte ved Sellgren Veveri AS på Tingvoll. Det ble satset bevisst på moderne design.

Salg til eier av Innvik Ullvare AS[rediger | rediger kilde]

I 1998 solgte Sellgren-familien sine aksjer til konsernet Innvik Sellgren Landheim Holdning as, som da eide tekstilbedriften Innvik Ullvare AS. Ved årtusenskiftet hadde bedriften 40 ansatte. I 2001 ble selskapets drift en del av Innvik Sellgren AS. Bedriften er i dag lokalisert med all sin virksomhet i Innvik i Nordfjord og framstår som en moderne tekstilfabrikk med et eksportsalg på vel 50 % av totalomsetningen. Bedriften har i dag lokale eiere som er aktive i den daglige driften.[1]

Produktsortiment[rediger | rediger kilde]

"Sellgren-stoff" har vært synonymt med høy kvalitet. Det samme med de mange ryene som ble designet og solgt materialer til slik at folk kunne knyte sin egen "Sellgren-rye".

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historie». Innvik Sellgren (norsk). 2019. Besøkt 6. juli 2023. «I 1998 overtok Innvik Ullvare AS bedriften Sellgrens Veveri AS på Tingvoll. Bedriften er i dag lokalisert med all sin virksomhet i Innvik i Nordfjord og fremstår som en moderne tekstilfabrikk med et eksportsalg på vel 80% av totalomsetningen. Bedriften har i dag lokale eiere som er aktive i daglige driften.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]