Sekong (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sekong
ເຊກອງ

Kart over Sekong

LandLaos’ flagg Laos
StatusProvins (khoueng)
Adm. senterSekong
Areal7 665 km²
Befolkning113 048 (2015)
Bef.tetthet14,75 innb./km²
Språk
Pacoh, Alak, Nyaheun, Duan, Jeh, Jru', Sapuan, Katu, Oi, Upper Ta'oih, Ngeq, Lower Ta’Oi, Tareng, Talieng Rediger på Wikidata
Kart
Sekong
15°43′00″N 106°39′00″Ø

Sekong, (laotisk: ເຊກອງ) er en provins sørøst i Laos. Provinsen ble opprettet i 1984, da den ble utskilt fra Saravaneprovinsen. Den grenser til Vietnam i øst, Attapeuprovinsen i sør, Saravaneprovinsen i nord, og Champasakprovinsen i vest. Sekong er den nest minste provinsen i Laos (7665 km ²), den har også den laveste befolkningen (ca. 83 000) og den laveste befolkningstettheten av alle provinsene. Sekong er delt administrativt inn i fire distrikter: Thateng på Bolavenplatået, Lamam i lavlandet, og Dakchung og Kaleum i fjellområdene på grensen mot Vietnam.

Sekong er blant de mest avsidesliggende områdene i Laos, selv noen av de største landsbyene er nesten utilgjengelig med bil minst halvparten av året. De østlige distriktene Dakchung og Kaleum i særdeleshet er preget av et fjellrikt terreng som er kupert og vanskelig tilgjengelig. Denne isolasjonen har ført til at skogdekket, det biologiske mangfoldet og de etniske tradisjonene har endret seg mindre her de siste årene enn i andre områder av Laos. Imidlertid har provinsen blitt mye mindre isolert i de senere årene på grunn av en oppgradering av en større vei opp fra byen Pakse i Mekongdalen, pluss to store veiprosjekter som forbinder Sekong til Vietnam i øst. Utvikling av veinettet er støttet av vietnameserne som en del av en regional utviklingsstrategi ledet av Hanoi kalt Development Triangle Initiative, hvor formålet er å utvikle koblinger mellom Vietnam og nabolandene Kambodsja og Laos' underutviklede provinser.

Tad Lo på Bolavenplatået