Scott Young

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Scott Alexander Young (født 14. april 1918 i Cypress River, Manitoba, død 12. juni 2005 i Kingston, Ontario) var en canadisk forfatter og sportsjournalist, og faren til canadiske musikeren Neil Young. Han er medlem i NHLs Hall of Fame i Toronto, Canada. Gjennom sin karriere har han en produksjon på 45 bøker, inkludert skjønnlitterære romaner for både voksne og ungdom.

Faren Percy Young var en deltids baseballspiller og moren Jean Ferguson Paterson var lærer.

Scott Young startet karrieren som journalist i Winnipeg Free Press i 1936. I 1940-årene arbeidet han for Canadian Press og skrev mest sportsartikler. Under andre verdenskrig var han krigskorrespondent for Canadian Press i tiden 1942 til 1943 og deretter tjenestegjorde han i den canadiske marinen resten av krigen.

Young var gift tre ganger og hadde syv barn og stebarn. I sitt første ekteskap med Edna «Rassy» Ragland fikk han sønnen Neil og broren Bob. Senere fikk han blant andre datteren Astrid som ved flere anledninger har opptrådt som bakgrunnsanger for broren Neil, blant annet på Kalvøya ved Oslo i 1997.

Young ble først kjent som sportsjournalist og ishockeykommentator for CBC Television i 1950-årene da han var anker for det kjente TV-programmet «Hockey Night in Canada». Senere skrev han mer enn 40 bøker, deriblant en rekke ishockeybiografier, men også den selvbiografiske «Neil and Me» hvor han forteller om hvordan det er å være faren til en verdensstjerne. Han fulgte sønnen mye på turnerer, og gir blant annet intervjuer i Jim Jarmusch' film «Year of the Horse» fra 1997 hvor de fulgte Neil og Crazy Horse på turne.

Scott Young ble tatt opp i ishockeyens Hall of Fame i 1988 sammen med blant andre ishockeylegenden Bobby Hull, i en seremoni hvor også ishockeyentusiasten Neil Young var til stede.

Han døde i 2005 i Kingston, Ontario i en alder av 87. Sønnen Neils film «Heart of Gold» fra 2006 og albumet Prairie Wind som kom ut rett før Scott Youngs død, er begge tilegnet ham.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]