Scopuridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scopuridae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Scopuridae
Uéno, 1935
Norsk(e) navn:
Hører til: steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 8
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: Japan, Korea
Delgrupper:

Scopuridae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve). Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Denne artsfattige familien finnes bare i Japan og Korea.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Alle artene i Scopuridae er helt vingeløse både som nymfer og voksne. Selv om mange steinfluer er kortvingede er disse den eneste gruppen som helt mangler vinger. Et annet unikt trekk er at nymfene har snodde, trådaktige gjeller på bakerste kroppsledd.

Kroppen er slank og jevnbred, de ulike kroppsleddene klart avsatte fra hverandre. Antennene, som består av over 40 ledd, er rundt halvparten så lange som kroppen. Fasettøynene er ganske små. Pronotum er firkantet med litt uttrukne bakhjørner, litt bredere enn hodet. Beina er middels lange og slanke, lyse på farge, føttene er tre-leddete, det ytterste leddet er litt lengre enn de to innerste til sammen. Bakkroppen er slank og jevnbred. De to haletrådene er rundt halvparten så lange som kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nymfene lever i fjellbekker omgitt av skog, der vannet er grunt og kaldt og bunnen dekket med sand og store steiner. De finnes der det har samlet seg opp mye døde blader, som de lever av å skave av materiale fra. De utvikler seg langsomt og bruker fire år på å fullføre livssyklusen.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Man antar at de koreanske og de japanske artene danner hver sin monofyletiske gruppe.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jin, Y.H., Kishimoto, T., Bae, Y.J. (2006) Systematic revision of the wingless stoneflies, Scopuridae. [1]
  • Uéno, M. (1938) Scopuridae, an aberrant family of the order Plecoptera. Insecta Matsumurana 12: 154-159. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]