Pillnitzslottet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Schloss Pillnitz»)
Pillnitzslottet
Beliggenhet
Kart
Pillnitzslottet
51°00′32″N 13°52′13″Ø

Pillnitzslottet.

Pillnitzslottet (tysk: Schloss Pillnitz) er et slott i den tidligere landsbyen Pillnitz ved Elben, nå en bydel i Dresden, hovedstad i den tyske delstaten Sachsen. Slottet ble oppført fra 1720 til 1724 etter planer av Matthäus Daniel Pöppelmann.[1]

Slottet ble oppført på eiendommen der den gamle Pillnitzborgen stod, et av slekten Zieglers stamslott i perioden 1435–1569.[2] Slottet består av tre deler: Elvepaleet (Wasserpalais) ved Elben, Bergpaleet (Bergpalais) i åsen innenfor og De nye paleet (Neue Palais) som forbinder disse to delene. Det barokke hageanlegget Lustgarten omsluttes av bygningene og grenser til en slottspark som omkranser hele slottet.

Pillnitzslottet er et fremragende eksempel på kinamoten på 1700-tallet. I 1791 var slottet møtested mellom Fredrik Vilhelm II kongen av Preussen og Leopold II keiseren av Østerrike-Ungarn. Fyrstene ble her enige om Pillnitzdeklarasjonen til støtte for Ludvig XVI under den franske revolusjonen.[3][4] Fyrstene behandlet det «polske spørsmålet» og Den russisk-tyrkiske krig.

I dag finnes i Neue Palais et slottsmuseum, mens Bergpalais disponeres av kunstindustrimuseet til Staatlichen Kunstsammlungen Dresden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Schlosspillnitz.de lest 14. november 2013
  2. ^ Stieglitz, Christian Ludwig (1832). Bericht an die Mitglieder des sächsischen Vereines für Erforschung und Bewahrung vaterländischer Alterthümer, Volum 7. Leipzig: Vogel. s. 16. 
  3. ^ epoche-napoleon.net lest 14. november 2013
  4. ^ Pillnitzdeklarasjonen på Wikikilden lest 14. november 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]