Scheibler-familiens palass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scheibler-familiens palass
Beliggenhet
LandPolen
StedKatedralna
Historiske fakta
Eier(e)Det tekniske universitet i Łódź
ArkitektHilary Majewski
StilretningNyrenessanse
Etablert1882
Etasjer 2
Kart
Kart
Scheibler-familiens palass
51°44′58″N 19°27′40″Ø

Scheibler-familiens palass (polsk Pałac Scheiblerów) ligger ved Piotrkowska-gaten 266/268 i Łódź og er den vestligs beliggende palassresidensen i Księży Młyn.

Bygningen ble reist som et klassisistisk mursteinshus i 1844 av fabrikanten Karol Gebhardt etter tegninger av Ludwik Bethier og Stanisław Bieliński. Den ble regnet som den vakreste bygningen ved Piotrkowska-gaten på 1840-tallet. I 1852 ble den kjøpt av trykkeren Leonard Fessler, og rundt 1880 av Karol Scheibler. Beliggenheten til Scheiblers nye residens hadde to fortrinn: den lukket hele bedriftsområdet til fabrikanten fra vestsiden, samtidig som den stod ved byens hovedgate.

Etter Karol Scheiblers død ble bygningen ombygd i neorenessanse i 1891 etter tegninger av Hilary Majewski, og fikk da palasskarakter. Palasset fikk dagens eklektiske form etter to ombygninger i 1894 og 1897 etter tegninger av Franciszek Chełmiński. Det ble da forstørret i nordlig og sørlig retning, og fikk et hjørnetårn dekket av en hjelm.

Etter flere adapteringer er lite av det opprinnelige, rikt utsmykkede indre bevart. Palasset er i dag sete til Det tekniske universitets fakultet for organisering og forvaltning.