Schübler-koralene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Originalutgavens tittelblad, 1746

Schübler-koralene (originaltittel: Sechs Choräle von verschiedener Art) er seks koralbearbeidelser for orgel av Johann Sebastian Bach. «Wachet auf» og «Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter» hører til de mest kjente av Bachs orgelverk. Melodien til den siste er mer kjent til teksten Lobe den Herren og støtter en antakelse om at denne samlingen tekstløse koraler kan knyttes til kirkeårets slutt og advent.

Siden Bach tok på seg arbeidet med og utgifter til gravering for å publisere en samling notetro transkripsjoner av dette slaget, må han ha ansett Schübler-koralene som et betydelig verk på linje med sine andre graverte samlinger klaviaturmusikk. Disse seks koralene gjør Bachs kantater lettere tilgjengelige ved hjelp av det mer markedsvennlige mediet som klaviaturtranskripsjoner er.[1]

Opprinnelse og spillbarhet[rediger | rediger kilde]

Det er ikke kjent nøyaktig når samlingen ble til, men originalutgaven ble trykket i Zella i 1748/1749 av gravøren og forleggeren Johann Georg Schübler. Navnet hans står på tittelsiden og det har gitt opphav til det gjengse navnet Schübler-koralene. Fem av de seks satsene er bearbeidelser av bevarte kantatesatser. For den sjette antas at den delvis bevarte kantate 188 er kilden,[2] men dette er spekulasjoner.

Satsene ble kanskje først valgt ut etter det kriteriet at de skulle være lette å spille; de fleste satsene er bare trestemmige, og pedalbassen spiller enten cantus firmus eller tjener som en rytmisk enkelt utarbeidet harmonisk støtte for overstemmene. Noe vanskeligere er de firstemmige satsene Wer nur den lieben Gott lässt walten og Meine Seele erhebt den Herrn. I den siste er pedalen jevnbyrdig med venstrehåndens to stemmer når det gjelder gjennomføring og bearbeidelse av temaene.

Oversikt over satsene[rediger | rediger kilde]

Nr. BWV Tittel Taktart Toneart Transkribert fra
  1 BWV 645 Wachet auf, ruft uns die Stimme c Ess-dur BWV 140/4 (= BC A 166/4)
  2 BWV 646 Wo soll ich fliehen hin c e-moll
  3 BWV 647 Wer nur den lieben Gott lässt walten c c-moll BWV 93/4 (= BC A 104/4)
  4 BWV 648 Meine Seele erhebt den Herrn 6/8 d-moll BWV 10/5 (= BC A 175/5)
  5 BWV 649 Ach bleib bei uns Herr Jesus Christ c B-dur BWV 6/3 (= BC A 57/3)
  6 BWV 650 Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter 9/8 G-dur BWV 137/2 (= BC A 124/2)

Andre viktige samlinger med koralforspill[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boyd, Malcolm. Oxford Composer Companions: J.S. Bach, Oxford University Press, 1999, s. 441–442
  2. ^ Wolfgang Schmieder, Thematisch-systematisches Verzeichnis der Werke Johann Sebastian Bachs, Wiesbaden 1969

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]