Sazae-san

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sazae-san (サザエさん) er en yonkoma manga skrevet og illustrert av Machiko Hasegawa. Den ble først publisert i Fukunichi Shinbun (フクニチ新聞) 22. april 1946.[1] Siden spurte avisen Asahi Shinbun Hasegawa om å tegne serien i denne avisen, hvilket førte til at hun flyttet til Tokyo i 1949. Figurene i serien gjorde det samme som følge.[2][3] Mangaen tok for seg samtidens situasjoner i Tokyo helt til Hasegawa pensjonerte seg og avsluttet serien 21. februar 1974.[1]

Sazae-san vant den åttende Bungeishunjū-mangaprisen i 1962.[4] En anime til serien sendt på Fuji Television fra oktober 1969,[5] og holder verdensrekorden for lengstgående animerte TV-serie.[6][7]

Handling[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen var Sazae mer interessert i å være sammen med hesten sin, enn å kle seg ut i kimono og sminke for å tiltrekke seg en potensiell fremtidig ektemann. Sazae var en veldig frigjort kvinne, og handlingen dreide seg ofte om at Sazae sjefet rundt ektemannen hennes - til stor bestyrtelse for naboene hennes, som mente at en mann burde være overhodet i husstanden hans. Senere blir Sazae feminist, og var involvert i en rekke komiske situasjoner angående hennes tilknytning til sin lokale kvinne-gruppe.

Til tross for seriens aktuelle karakter, dreide kjernen av historiene seg ofte rundt den store familie-dynamikken - men ble presentert på en letthjertet, enkel måte. Den siste tegneserien, i 1974, dreide seg om Sazaes lykke over at et egg hun lager til sin manns frokost - som visste seg å inneholde en dobbel eggeplomme. Katsuo bemerker den lykke som de «små tingene» i livet kan bringe. I dagens kultur blir den populære Sazae-san animen ofte sett på som en nostalgisk representasjon av det tradisjonelle japanske samfunnet, fordi den representerer en enklere tid før mange av endringene som ble brakt av moderne teknologi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Sazae-san (manga) - Anime News Network». www.animenewsnetwork.com (engelsk). Besøkt 22. februar 2018. 
  2. ^ Craig, Timothy J. (8. april 2015). Japan Pop: Inside the World of Japanese Popular Culture (engelsk). Routledge. ISBN 9781317467212. 
  3. ^ Hasegawa, Machiko (1997). Taiyaku Sazae-san (engelsk). Kodansha International. 
  4. ^ «文藝春秋漫画賞 こみっくらぼ». www.ztv.ne.jp. Arkivert fra originalen 13. februar 2012. Besøkt 22. februar 2018. 
  5. ^ «Sazae-san (TV) - Anime News Network». www.animenewsnetwork.com (engelsk). Besøkt 22. februar 2018. 
  6. ^ «Guinness Certifies Sazae-san as Longest Running Animated Show». Anime News Network (engelsk). Besøkt 22. februar 2018. 
  7. ^ «Sazae-san enters Guinness World Records as longest-running animated TV series». Japan Today (engelsk). Besøkt 22. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]