Sanshou

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sanshou

Sanshou (kinesisk: 散 手, pinyin: sǎnshǒu, «frie hender») eller Sanda (kinesisk: 散打, pinyin: sǎndǎ, «frie kamper») er et kinesisk selvforsvarsystem og en kampsport.

Sanshou er sett på som en stil i seg selv, men blir snarere regnet som ett av komponentene i kinesisk kampsport, og er ofte undervist sammen med taolu (former). Som en del av promoteringen av idretten wushu fra kinesiske myndigheter, ble et standard regelsett for sanshou utviklet. Det er om denne standarden at begrepet «Sanshou » vanligvis blir brukt.

Denne læreplanen ble utviklet med det kinesiske militære erfaringer i nær rekkevidde og nærkamp med referanse til tradisjonell kinesisk kampkunst. Denne generelle Sanshou varierer i ulike former, som kinesiske myndigheter har utviklet til en versjon for sivile for selvforsvar og som en sport.

Sport[rediger | rediger kilde]

Som en sport, er sanshou praktisert i turneringer, normalt sammen med taolu øvelser i wushu konkurranse. Av sikkerhetsmessige grunner er noen teknikker fra selvforsvarsdelen som albueslag, kvelning, og leddlåser ikke er tillatt under turneringer. Konkurrenter kan vinne på knockout eller poeng som er opptjent ved slag og spark til kroppen eller hodet, kaste en motstander, eller når konkurrenten faller av plattformen. Konkurransen blir holdt på en hevet «lei tai» plattform. Utøvere har kun lov til å bryte i noen sekunder. Hvis clinch ikke blir brutt, og hvis ingen lykkes i å kaste motstanderen innen fristen, vil dommeren bryte opp.

I USA er konkurranser avholdt enten i bokseringer eller på hevet lei tai-plattformen. Amatørutøvere bruker verneutstyr. «Amatør Sanshou» tillater slag, spark og kast. Hvis regelen er referert til som «San Da», er knær til kropp også tillatt. En konkurranse er avholdt i Kina, kalt «King of Sanda», er holdt i en ring som ligner på en boksering, men større i dimensjon. Profesjonelle har ingen verneutstyr unntatt boksehansker, susp, og tannbeskytter, og får lov til å bruke knær (også mot hodet) samt spark, slag og kast.

Sanshou har vært omtalt i mange stil-versus-stil konkurranser. Muay thai er ofte satt opp mot Sanshou sammen med karate, kickboxing og taekwondo.