Hopp til innhold

Sandnes Turnforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandnes Turnforening
Idrettsgren(er)Turn, troppsgymnastikk
ForbundNGTF
LandNorge

Sandnes Turnforening er den største turnforeningen i Sandnes kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

Turnforeningen ble stiftet 3. desember 1890 av Ingebret Mossige, Reiar Kluge, J. Sørbø, O. Anfindsen og O. J. Ikdal.

Formål[rediger | rediger kilde]

Turnforeningens formål er å drive idrett organisert i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF). Arbeidet skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. All foreningens aktivitet skal bygges på grunnverdier som idrettsglede. Helse og ærlighet.[1]

Konkurransegrener[rediger | rediger kilde]

Sandnes Turnforening konkurrerer i flere grener i Norges Gymnastikk- og Turnforbund sin regi. Blant annet Turn menn, Turn kvinner og troppsgymnastikk. Foreningen har hevdet seg i norgestoppen i alle grenene.

Innen turn har Sandnes Turnforening bl.a hatt OL vinner Nils Voss som var med på å skaffe gullmedalje til Norge i Olympiaden i Stockholm i 1912.

Turnhallen[rediger | rediger kilde]

Det første treningslokale til Sandnes Turnforening var Sandnes Forsamlingslokale. Dette ble leid frem til 1912 da Sandnes Turnforening fikk lokalet i gave fra kommunen. Bygget ble da omdøpt til "Turnhallen". I 1956 ble Sandnes kommune interessert i Turnhallen som lå i Langgaten 78 og 80 på grunn av gateregulering. De inngikk da en avtale med Sandnes Turnforening der den Langgaten 78 og 80 ble byttet mot tomten Langgaten 91 samt 200 000. I 1959 startet byggingen av den nye turnhallen, og 11. juni 1960 åpnet turnveteranen Martin O. Anfindsen den nye Turnhallen.

I september 2010 flyttet Sandnes Turnforening inn i ny turnhall i Vågen i Sandnes. Denne ligger i forbindelse med Vågen videregående skole og er spesielt tilrettelagt for turn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sandnes Turnforening 1890-1990 100 år.