Sancai Tuhui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Verdenskartet Shanhai Yudi Quantu i Sancai Tuhui

Sancai Tuhui (kinesisk: 三才圖會, pinyin: Sān​cái tú​huì​​), kompilert av Shanghaiborgerne Wang Qi (王圻) og Wang Siyi (王思義), er en kinesisk encyclopedie (kjent den gang som en leishu) ferdigstilt i 1607 og publisert i 1609 under Ming-dynastiet, med illustrasjoner av ting fra de tre verdener himmel, jord og menneskehet. Oversettelser av tittelen har variert; på engelsk kjennes blant annet navnene «Illustrations of the Three Powers» [1], «Collected Illustrations of the Three Realms», «Pictorial Compendium of the Three Powers». Den kinersiske tittelen består av ordene «Sancai» som ideomatisk sikter til de tre rikene himmel, jord og menneskehet, og «tuhui», som betyr samling av llustrasjoner.

Encyklopedien er organisert i 106 kapitler i 14 kategorier (astronomi, geografi, biografier, historie, biologi, og slikt), med tekst og illustrasjoner for artiklene. Reproduksjoner av encyklopedien utgis fremdeles i Kina.

Selv om den har noen unøyaktige eller mytologiske artikler (for eksempel artikkelen om dolkhaler og traner), skilte den seg ut fra de alminnelige «hverdagsencyklopedier» (riyong leishu) ved at den etter tidens mål var nærlig nøyaktig og korrekt (for eksempel, korrekte og nøyaktige skildringer av japanske og koreanske drakter, og et svært nøyaktig verdenskart (Shanhai Yudi Quantu), antakelig kopiert fra vestlige kilder: for eksempel er det amerikanske kontinent navngitt fonetisk 亞墨利加, «ya-mo-li-jia»).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]