San Millán de la Cogolla

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
San Millán de Suso

San Millán de la Cogolla er en lite befolket kommune i La Rioja, (Spania). Den har sitt navn fra 600-tallets (St.Emilianus også kalt San Millán)) som levde her, samt fra formen til fjellene omkring (ordet cogolla betyr "hette"). Tettstedet er kjent for sine tvillingklostre Yuso og Suso, som kom på UNESCOs verdensarvliste i 1997. I 2007 var innbyggertallet 303, etter at det falt mye i løpet av 1900-tallet. Området er spanskspråklig, men noen lokale stedsnavn er av baskisk opphav.

Historien til klostrene i San Millán[rediger | rediger kilde]

UNESCOs verdensarv
San Millán Yuso og Susoklostrene
LandSpania Spania
StedSan Millán de la Cogolla
Utnevnt i1997
Kriterium II, IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker
San Millán de la Cogolla ligger i Spania
San Millán de la Cogolla
San Millán Yuso og Susoklostrene
San Millán de la Cogolla (Spania)

Suso er det eldste av de to klostrene, og her ble de første kjente sitater på spansk og baskisk språk skrevet. I dag finnes disse på museum i Madrid.

Kristendommen har en fortløpende historie i San Millán siden St. Emilianus sin tid. Skriverommet forble aktivt selv under den muslimske perioden, og gjennom århundre har det religiøse samfunnet overvunnet forskjellige endringer som har påvirket klostrene. Uansett har dagliglivet på klosteret utviklet seg. De opprinnelige munkene som holdt til på Suso var eremitter, men Yuso utviklet seg som Benediktinerkloster og er idag et Augustinkloster. Idag tiltrekker San Millán seg mange pilegrimer som går leden «Sankt Jakobs veg», selv om klostrene ligger litt fra den offisielle ruten mellom Nájera og Burgos. Deler av Yuso klosteret er ombygd til hotell.

Yusoklosteret i bunnen av dalen


Online referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]