San Lorenzo (Roma)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Porta San Lorenzo

San Lorenzo er en bydel i Roma. San Lorenzo ligger vest for jernbanestasjonen, på begge sider av Via Tiburtina. Administrativt hører San Lorenzo til Municipio III. Bydelen har navn etter kirka San Lorenzo fuori le mura.

Det store universitetet i Roma, La Sapienza, ligger like inntil San Lorenzo. Den tidligere arbeiderbydelen er i seinere år i økende grad blitt befolka av studenter og unge mennesker, og de gamle verkstedne og markedene erstattes av butikker, restauranter og andre utesteder.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fram til slutten av 1800-tallet var området på utsida av bymuren et i hovedsak landbruksområde. Fra 1880-åra ble San Lorenzo utbygd med boligkvarterer for den voksende bybefolkninga. San Lorenzo fikk en befolkning som stort sett besto av jernbanefolk, arbeidere og håndverkere, og ble ganske snart en av de politisk mest radikale delene av Roma. Det var i San Lorenzo at Maria Montessori i 1907 åpna den første av sine reformskoler.

19. juli 1943 ble San Lorenzo utsatt for omfattende bombeangrep fra allierte fly. Angrepet var i utgangspunktet retta mot jernbanenettet og den store godsstasjonen like ved, men både sjukehuset Policlinico Umberto I og bolgkvarterene ble ramma, og 1 674 mennesker mista livet.