Samuel Rostøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samuel Rostøl
Rostøl ble arrestert utenfor Furuseth Slakteri etter en demonstrasjon i 2019.
Født1983[1]Rediger på Wikidata
Kvinesdal
BeskjeftigelseDyrerettighetsforkjemper, aktivist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Samuel Rostøl (født 10. desember 1983) er en norsk dyrerettsaktivist. Han ble i 2016 den første veganeren som deltok i TV2s programserie Farmen[2], og han har deltatt i en rekke debatter på både tv og radio i ettertid. Han har fungert som både styremedlem, leder og nestleder i Norsk vegansamfunn og vært en del av styret siden 2018[3].

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rostøl vokste opp i den sørlandske bygden Kvinesdal. Han har to bachelorgrader - en i multimediateknologi fra Universitetet i Grimstad og en i sykepleie fra Universitetet i Gøteborg. Rostøl ble veganer i 2015 og dyrerettighetsaktivist på heltid i 2018[4].

Aktivisme[rediger | rediger kilde]

Rostøl har vært involvert i en rekke kampanjer og initiativ for å øke bevisstheten rundt alminnelig behandling av dyr. Han har hatt fokus på husdyr i kjøtt-, melk- og eggindustrien. I 2018 ble Rostøl medlem i styret for Norsk vegansamfunn, en organisasjon som jobber for å fremme veganisme i Norge, og tjenestegjorde som leder for ett år. I 2019 gjennomførte han en 7 dager lang sultestreik[5] foran Stortinget for å sette fokus på bruken av CO2 i slakteprosessen for gris. Han er en kritiker av ulikt praktisert husdyrhold, og argumenterer for at husdyrhold i dag er helt unødvendig. Rostøl har opptrådt på TV i Norge og Sverige, hvor han har forsvart dyrs rettigheter. I 2021 ble han med i Sea Shepherd og tilbrakte to måneder på Færøyene der han dokumenterte den færøyske tradisjonen grindadráp. I løpet av de to månedene ble han truet på livet[6] og en drone han fløy ble skutt ned med hagle[6]. I 2022 returnerte han til Færøyene med Sea Shepherd, og tilbrakte også en måned på Island med konservasjonsgruppen i deres kampanje mot hvalfangst.

Filosofi[rediger | rediger kilde]

I tillegg til sin direkte aktivisme, er Rostøl også en skribent og foredragsholder om dyrerettighetsproblematikk. Han har skrevet flere artikler og holdt foredrag om temaet, og deler sine tanker og ideer på sosiale medier. Rostøl tror sterkt på viktigheten av fakta, opplysning og bevissthet i kampen for dyrs rettigheter, og han arbeider for å undervise offentligheten om måtene dyr behandles på, og hvordan enkeltpersoner kan gjøre en forskjell i dyrenes liv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Virtual International Authority File, oppført som Rostøl, Samuel 1983-, besøkt 12. juni 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Første veganer flytter inn på Farmen». Norsk Vegansamfunn (engelsk). 7. november 2016. Arkivert fra originalen 26. oktober 2021. Besøkt 12. oktober 2020. 
  3. ^ «Styret – Norsk vegansamfunn». Besøkt 6. januar 2023. 
  4. ^ Skoglund-Hansen, Sandra Madelen (28. februar 2019). «Trist at folk blir mer provosert av dyrerettsaktivister enn måten aktivistene sier at dyrene blir behandlet på». PUTSJ. Besøkt 6. januar 2023. 
  5. ^ Jørgensen, Morten Lauveng (22. juli 2019). «I sju dager sultestreiket Farmen-Samuel foran Stortinget mot CO2-gassing av griser. Se bildene». vartoslo.no. Besøkt 6. januar 2023. 
  6. ^ a b «Aktivistur hóttur í grindadrápinum í Hvannasundi». www.vp.fo (færøysk). Besøkt 6. januar 2023.