Samtök frjálslyndra og vinstri manna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samtök frjálslyndra og vinstri manna
Stiftet1970
LandIsland
HovedkontorReykjavík

Samtök frjálslyndra og vinstri manna (Liberal-venstre samling) var et politisk partiIsland, etablert i 1969, etter bråk i det sosialdemokratiske Alþýðuflokkurinn og i det mer venstreorienterte Alþýðubandalagið da sistnevnte gikk fra å være en valgallianse til å bli et politisk parti.

Partiet ble etablert av Hannibal Valdimarsson som også hadde vært Alþýðubandalagið (Folkealliansen) sin første leder. I tillegg til Valdimarsson var Björn Jónsson en av partiets sentrale skikkelser. Blant årsakene til det nye partiet var at de to mente de etablerte venstrepartiene var blitt for venstrevridde.

Partiet fikk 8,9 prosent i alltingsvalget 1971, noe som gav fem representanter i Alltinget, og ble samtidig med som støtteparti i Ólafur Jóhannessons første regjering i perioden 1971-1974 og fikk to av statsrådene. Partiet var motstander av den amerikanske militærbasen på Island.

Landets tidligere president, Ólafur Ragnar Grímsson var medlem av partiet, sammen med den senere utenriksminister Jón Baldvin Hannibalsson.

I alltingsvalget 1974 mistet partiet tre av de fem representantene og forsvant i realiteten fra islandsk politikk.

Se også[rediger | rediger kilde]