Sambaskoler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sambaskolen Império de papagaio paraderer i kaldt regn i Helsingfors i 2004

Sambaskoler (på portugisisk Escolas de Samba er folkelige foreninger som har som fremste mål å paradere i forbindelse med et karnevalsopptog. Opprinnelsen er fra Rio de Janeiro i Brasil.

Under paraden presenteres helst et tema (enredo) til lyden av en slagverkssgruppe (bateria), og gruppens medlemmer anvender diverse utkledninger som relaterer seg til det valgte tema. En sambaskoles parade er sammensatt av flere undergrupper, og kan bestå av opp til 5.000 medlemmer.

Sambaskolens parade er en form for folkeopera på gateplan, og har siden midten av 1930-årene representert høydepunktet i karnevalet i Rio de Janeiro. Det finnes imidlertid sambaskoler i nesten alle brasilianske delstater samt i mange land i verden.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • FERREIRA, Felipe. O livro de ouro do carnaval brasileiro. Rio de Janeiro: Ediouro, 2005.
  • ARAÚJO, Hiram. Carnaval: seis milênios de história. Rio de Janeiro: Gryphus, 2003.
  • MORAES, Eneida de. História do carnaval carioca. Rio de Janeiro: Record (1958) 1987.
  • FERREIRA, Felipe. Inventando carnavais: o surgimento do carnaval carioca no século XIX e outras questões carnavalescas. Rio de Janeiro: Editora UFRJ, 2005.
  • NÓBREGA FERNANDES, Nélson da. Escolas de Samba: Sujeitos Celebrantes e Objetos Celebrados. Rio de Janeiro: Coleção Memória Carioca, vol. 3, 2001. [1]