Saltmarsjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gandhi tar opp salt

Saltmarsjen var en politisk demonstrasjon i India i 1930, ledet av Mahatma Gandhi og var en viktig del av den indiske selvstyrekampen. Det var en direkte aksjon som var både en protest mot britenes skattlegging og en ikke-voldelig aksjon rettet mot det britiske saltmonopolet i Britisk India.

Den britiske kolonialmakten hadde monopol på framstilling og salg av salt, og inntektene bidro til å finansiere det britiske Indias offentlige sektor. Dette monopolet var for mange indere den eneste skatten de betalte, ettersom få av dem betalte inntektsskatt og det var ingen merverdiavgift eller importtoll. Gandhi viste til at skattleggingen av salt rammet de fattigste hardest, ettersom salt var en nødvendighetsartikkel som ingen kunne klare seg uten. Dessuten utgjorde saltavgiften 8,2 % av den britiske rajs totale inntektsgrunnlag.[1]

Saltmonopolet ble et symbol for britisk styre i India. Gandhi gikk sammen med en antall tilhengere en strekning på 400 km for slik at de etterpå kunne begynne å fremstille salt ved kysten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gandhi, Mahatma; Dalton, Dennis (1996). Mahatma Gandhi : selected political writings. Indianapolis : Hackett Pub. Co. ISBN 978-0-87220-331-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]