Salomos segls orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Salomos segls orden også kalt Kong Salomos segls orden og Kong Salomos krones orden er en etiopisk orden innstiftet i 1874 av negus Yohannes IV av Etiopia. I 1922, under Zewditu I av Etiopia, ble Salomo-ordenen skilt ut fra Salomos segls orden. Ordenen ble tildelt for sivile og militære fortjenester av kronen. I keisertiden var Salomos segls orden Etiopias fornemste orden og rangerte foran Salomo-ordenen. Etter at Etiopias statsform ble endret til republikk som følge av kuppet i 1974, ble de keiserlige ordener avskaffet som statlige utmerkelser og eksisterer deretter i det keiserlige hus i eksil.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Salomos segls orden er inndelt i fem trinn:

I tilknytning til ordenen fantes også en medalje.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Salomos segls orden består av en Davidsstjerne dannet av to sammenvevde triangler, som i midten har et koptisk kors med et mindre latinsk kors i midten. Ordenstegnet er opphengt i båndet i en krone. Ordenstegnene for de forskjellige klasser har likt utseende, men varierer i størrelse. Ordensstjernen har ordenstegnet på en gruppe av åtte stråler.

Ordensbåndet er grønt.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Storbånd ble tildelt medlemmer av utenlandske fyrstehus og andre som hadde innlagt seg fortjenester ved hoffet. Det ble satt begrensninger på antallet innehavere av de øverste gradene av ordenen. Storbåndgraden var begrenset til 10 mottagere, storoffisersgraden til 20 innehavere, kommandørgraden til 25, offisersgraden til 35 og riddergraden til 45 samtidige innehavere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Honneur & Gloire. Les trésors de la collection Spada, Paris: Musée national de la Légion d’honneur et des ordres de chevalerie, 2008, s. 352–353
  • Guy Stair Sainty: «Ethiopian Imperial Orders» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, første bind, Buckingham: Burke's Peerage & Gentry, 2006, s. 773–774

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]