Sagkjedeolje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sagkjedeolje er en type olje som smører sagkjedet og sagbladet på motorsager, hogstmaskiner og enkelte kappsager. Det finnes to hovedtyper av sagkjedeolje. Mineralsk sagkjedeolje er lagd av petroleum, mens vegetabilsk sagkjedeolje er lagd av ulike vegetabilske oljer.

Oppgaver og bruk[rediger | rediger kilde]

Sagkjedeoljens oppgave er å smøre kappeelementet slik at det blir minst mulig friksjon i de bevegende elementene. Sagkjedeolje er helt nødvendig i motorsager og enkelte hogstmaskiner for å hindre varmgang i de bevegende skjæreelementene. Sagkjededeolja er også med på å rense og bevare de bevegelige kappdelene. Sagkjedeolja har en egen beholder på motorsager og hogstmaskiner hvor påfylling finner sted. Sagkjedeolja går deretter fra tanken og inn i en dyse hvor olja blir fordelt utover elementet som skal smøres.

Helse og miljø[rediger | rediger kilde]

Etter at sagkjedeolja har smørt de bevegelige elementene slippes restolja ut i naturen. Ved bruk av mineralsk sagkjedeolje blir dette et miljøproblem, da petroleum er skadelig for det biologiske livet. Ved bruk av motorsag slippes overflødig olje ut i naturen gjennom små oljepartikler som beveger seg rundt i luften rundt kjedet. Brukeren av motorsaga puster da i seg disse oljepartiklene. Innånding av petroleum regnes som helsefarlig og er dermed en helsemessing ulempe for motorsagbrukeren. Man kan redusere helsefaren og miljøfaren knyttet til sagkjedeolje ved å benytte seg av sagkjedeolje som er lagd av vegetabilske oljer. Vegetabilske oljer er ikke skadelig for miljøet og regnes som mindre skadelig å innånde enn petroleumsbaserte oljer.