Sagatun Folkehøyskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sagatun Folkehøyskole
LandNorge
TypeFolkehøgskole
Grunnlagt1864
Nedlagt1891
KommuneHamar
Beliggenhet
Kart
Sagatun Folkehøyskole
60°48′00″N 11°04′05″Ø
Bygningen om vinteren.

Sagatun Folkehøyskole, Hamar, var Norges første folkehøgskole. Den ble grunnlagt av Herman Anker og Olaus Arvesen. Skolebygningene ble oppført for Ankers midler på «Hamarslyst», som ble kalt «Sagatun». Folkehøgskolen trådte i virksomhet 1. november 1864, og grunnstenen til skolebygningene ble lagt i 1865. Den hadde sin beste tid i de 10 første årene. I 1873 overtok Arvesen skolen alene og flyttet den til naboeiendommen, kalt «Nysagatun». Skolen ble nedlagt 1891.

Bygninger og tomt[rediger | rediger kilde]

Tilsammen fire bygninger ble oppført etter arkitekt Emil Victor Langlets tegninger i 1864. Av disse fremstår bestyrerens villa som hovedbygningen, mens utformingen til skolebygningen, gymnastikkbygningen og lærer Olaus Arvesens bolig var svært enkel.

Hovedbygningen har sveitserstil med gavlformede vinduer med nygotisk preg. Den dominerende fløyen i to og en halv etasje har et spesielt flerkantet karnapp. Det er mulig at Ankers villa ble bygget noe senere enn de øvrige bygningene, da han ennå ikke var flyttet inn i 1865.

På eiendommen Sagatun finnes i alt seks objekter; fire bygninger, en bauta og alleen, som ble fredet i 1984. Arvesens villa brukes i dag som lokalene til Sagatun brukerstyrte senter[1].

Lærere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Guide: Hamar og villaen». www.hamar-dagblad.no. Arkivert fra originalen 29. mai 2018. Besøkt 29. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]