Sagaspelet Lofotr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sagaspelet Lofotr

Sagaspelet Lofotr – «Ved Urdarbrunn» er et historisk spel. Spelet framføres annethvert år ved Lofotr VikingmuseumBorg i Lofoten i Vestvågøy kommune.

Verdens største kjente vikinglanghus lå på Borg, og er nå rekonstruert og bygd opp like ved siden av tuftene av det opprinnelige huset. Dette høvdingehuset danner kjernen for vikingmuseet på Borg. Det er kjent fra historiske kilder at den siste høvdingen på Borg het Olaf Tvennumbrunni, og at han flyttet fra Vestvågøy til Island rundt år 890 e.kr.

Sagaspelet Lofotr handler om begivenhetene som førte til høvdingens oppbrudd. Det bygger på kjente historiske hendelser, og dikter om detaljene.

På Borg bor høvding Olaf Tvennumbruni med husfrua Åshild og fire sønner. På naboøya Gimsøya bor høvdingen Tore med husfrua Ragnhild, en sønn og to døtre.
Det har alltid vært sterke vennskapsbånd mellom ættene. Nå skal de knyttes enda sterkere sammen gjennom ekteskap mellom høvdingebarna Åsgaut og Gyda. Men nornene — skjebnegudinnene som spinner livstrådene — vil det annerledes. Landet er i ferd med å samles til ett rike under en ny konge. Tore har bestemt seg for å gå med kongen, men Olaf vil heller dra til Island og bygge seg et nytt høvdingsete der framfor å gi fra seg jorda."
Når ættene møtes til midtsommerblot på Borg tilspisses den spente situasjonen mellom de to høvdingene. Det får katastrofale følger. Ikke alle gjestene til midtsommerblotet vender hjem igjen med sine kjære.

Manus: Nina E. Wester, fritt etter originalmanusav Jahn-Arill Skogholt og Thorbjørn Gabrielsen
Originalmusikk av Torstein Aagaard-Nilsen

Sagaspelet produseres og eies av stiftelsen Sagaspelet Lofotr, som er hjemmehørende i Vestvågøy kommune.

Regissører[rediger | rediger kilde]

2002: Nina E. Wester
2004: Maiken Garder
2006: Maiken Garder
2008: Andreas Altermark


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]