Safia Abdi Haase

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Safia Abdi Haase
Født5. mai 1959Rediger på Wikidata (63 år)
MogadishuRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, sykepleierRediger på Wikidata
Utdannet ved Høgskolen i Harstad, Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Blanche Majors Forsoningspris (2007)Rediger på Wikidata

Safia Abdi Haase (født 5. mai 1959) er en norsk-somalisk sykepleier, kjent for sitt arbeide mot kjønnslemlestelse. Hun kom til Norge som kvoteflyktning i 1992, som alenemor med tre døtre og uten utdannelse. Kongen utnevnte i 2014 Haase til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hennes arbeid til beste for kvinners og barns livsvilkår.

Haase har blant mye annet vært med på å utforme Regjeringens ”Handlingsplan mot kjønnslemlestelse” (FGM) og har sittet i det nasjonale utvalget KIM som arbeider med strategier for å bekjempe rasisme og fremme aksept og forståelse mellom kulturer.

I 2002 kom dokumentarfilmen Safia og hennes døtre.

Hun fikk i 2011 en pris fra Unni og Jon Dørsjøs minnefond for sitt kontaktskapende arbeid mellom somaliere og nordmenn, og for at hun er en viktig rollemodell for innvandrerkvinner i Norge.[1]

I 2007 fikk Safia Abdi Haase Blanche Majors Forsoningspris for sitt engasjement for pluralisme og inkluderende politikk.[2] Hun har satt fokus på ukulturer både i norsk offentlig forvaltning og i ulike innvandringsmiljøer. Prisen deles ut av Aktive Fredsreiser hvert år og går til personer eller organisasjoner som på ulike plan engasjerer seg i forsoning og forsoningsprosesser. Prisen peker på viktigheten av forsoningsarbeidet som et ledd i fredsskapende arbeid, særlig i forhold til parter som er, eller har vært i konflikt.

I 2016 mottok hun Amnestyprisen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tente på omskjæring - får pris», artikkel fra Aftenposten, 19. oktober 2011
  2. ^ «Blanche Majors Forsoning», fra nettsidene til Aktive Fredsreiser
  3. ^ «Safia Abdi Haase får Amnestyprisen». Amnesty International Norge. 1. november 2016. Besøkt 4. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]