Sacoleva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sacoleva eller Sakoleva er et seilskip fra 1600-tallet til 1800-tallet med en noe uvanlig rigging fra de greske øyene som var et allment syn på østre middelhavsområdet helt fram til Malta i vest.

Sacoleva[rediger | rediger kilde]

Den uvanlige riggingen på en eller to mindre aktermaster med latinerseil og en foroverstrøken pålemast som reist seg over forskipet kjennpreget en sacoleva. Skværseil på tre rær ble heist opp på hovedmasten, deretter en stor sprisseil med en lang stang og en stor klyverseil til baugspydet samt en stagseil.

Den greske øya Psará var kjent for å ha bygget de fineste sacoleva seilskipene som hadde stort spring på den utadvendte baugen og et overheng med dekk fra akterenden på det spissgattede skroget som kunne ha en mindre aktermast med latinerseil. Gjennom overhenget hadde man skåret ut åpningen for rorkulten til roret festet på akterstevnen. I senere tid ble overhenget forkortet og et halvdekk ble reist på akterskipet.

Betegnelsen «sacoleva» var benyttet om andre allerede typebestemte seilbåter som en henvisning til riggingen med den foroverstrøkne masten og den lange stangen for sprisseilen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]