SS «Mayaguez»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
SS Mayaguez blir bordet av Røde Khmer

SS Mayaguez var et containerskip fra USA som ble kjent da Røde Khmer overtok det og holdt tilbake skipets besetning 12. mai 1975. Resultatet var en væpnet konfrontasjon mellom Kambodsja og USA, kjent som Mayaguez-hendelsen, som markerte slutten på USAs militære engasjment i Vietnamkrigen.

Mayaguez ble bygget av North Carolina Shipbuilding Company i Wilmington, Nord-Carolina og ble sjøsatt i april 1944 under navnet SS White Falcon. Skipet hadde et søsterskip, SS Ponce.

Etter andre verdenskrig ble skipet omdøpt til Santa Eliana. I 1960 ble hun bygget om og gjort bredere av Maryland Shipbuilding and Drydock, og omdannet til det første rene containerskipet under amerikansk flagg som var beregnet til internasjonal handel. Hun hadde nå en kapasitet på 382 containere under dekk og 94 på dekk. I 1964 ble hun omdøpt til SS Sea, og i 1965 til SS Mayaguez.[1] Fra 1965 seilte Mayaguez på en fast rute for Sea-Land Service, Inc som støtte for USAs tropper i Sørøst-Asia: HongkongSattahip, ThailandSingapore. 7. mai 1975, en uke etter Saigons fall, forlot Mayaguez Hongkong på det som skulle ha vært en rutinetur. Etter at skipet igjen var i amerikanske hender, ble hun tatt ut av tjeneste og til sist skrotet i 1979.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Capture and Release of SS Mayaguez by Khmer Rouge forces in May 1975 – usmm.org (American Merchant Marine at War)