SIVA – Selskapet for industrivekst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
SIVA – Selskapet for industrivekst
Org.formStatsforetak
Org.nummer966 703 032
Etablert1968
Eier(e) Nærings- og fiskeridepartementetRediger på Wikidata
Hovedkontor TrondheimRediger på Wikidata
LandNorge
Nettsted Offisielt nettsted

Siva, formelt Siva – Selskapet for industrivekst SF, er et norsk statsforetak som utvikler, eier og finansierer en nasjonal infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling bestående av inkubatorer, næringshager, katapult- sentre, innovasjonsselskaper, samt innovasjonssentre og industribygg.

Raskere vekst og utvikling[rediger | rediger kilde]

Gjennom Siva-strukturen får bedriftene nettverk, partnere, kompetanse, og fasiliteter, der de kan dra nytte av andres erfaringer og raskere lykkes med sin vekst og utvikling.

Oppdrag og vedtekter[rediger | rediger kilde]

Siva har ifølge vedtektene som formål, gjennom sin eiendoms- og innovasjonsvirksomhet, å være statens virkemiddel for tilretteleggende eierskap og utvikling av bedrifter og nærings- og kunnskapsmiljøer i hele landet.  Vi har et særlig ansvar for å fremme vekstkraften i distriktene.

Siva mottar hvert år et oppdragsbrev som er styrende for prioriteringene i virksomheten. Med overføring av oppdragsgiveransvaret for inkubasjons- og næringshageprogrammet fra Kommunal og moderniseringsdepartementet til de nye fylkeskommunene fra 2020 vil Nærings- og fiskeridepartementet, og hver av de nye fylkeskommunene sende Siva et oppdragsbrev.

Virkemiddel for vekstkraft[rediger | rediger kilde]

Siva ble etablert i 1968 og er en del av det næringsrettede virkemiddelapparatet. Vi er statens virkemiddel for tilretteleggende eierskap, for utvikling av bedrifter, og for utvikling av nærings- og kunnskapsmiljø i hele landet, med et særlig ansvar for å fremme vekstkraften i distriktene.

Hovedmålet for Siva er å utløse lønnsom næringsutvikling i bedrifter og regionale nærings- og kunnskapsmiljø.

  1. Siva skal gjennom sine eiendomsinvesteringer senke barrierer for etablering der markedsmekanismer gjør dette spesielt krevende, også for større industrielle eiendomsprosjekt.
  2. Sivas innovasjonsaktiviteter skal tilrettelegge for etablering og utvikling av bedrifter i nærings og kunnskapsmiljø, og koble disse sammen i regionale, nasjonale og internasjonale nettverk.

Innovasjonsaktiviteten finansieres med tilskudd over statsbudsjettet. Eiendomsvirksomheten er selvfinansierende og har krav til økonomisk avkastning.

Gjennom 50 år har Siva bygd opp en nasjonal infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling. Vi ser Norge under ett og får til synergier og læring på tvers av regionene. Over 4.000 bedrifter er en del av denne infrastrukturen.

Styret utnevnes av Nærings- og fiskeridepartementet og styreleder er Kjell Roland. Selskapet har 46 ansatte.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]