Ethnologue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «SIL-kode»)

Ethnologue: Languages of the World er en katalog over språk som gis ut i papirform og på Internett av SIL International.

Ethnologue inneholder i sin 15. utgave (2005) statistikk for 6912 språk, en økning fra 6809 i 14. utgave (2000). Blant informasjonen man finner er antall mennesker som snakker språket, hvor det snakkes, dialekter, forhold til andre språk, om Bibelen finnes på språket og annet. Sammen med Linguasphere Register regnes den som den mest omfattende oversikten over språk som finnes.

I 1984 tok Ethnologue i bruk «SIL-koder», en trebokstavskode for hvert språk. Fordi Ethnologue definerer språk ut fra en sosio-lingvistisk evaluering, og ikke bare rene lingvistiske kriterier, er det langt flere SIL-koder enn de konkurrerende standardene ISO 639-1 og RFC 3066. I den 14. utgaven var det hele 7148 SIL-koder som ikke stemte overens med ISO 639-2-kodene. Dette avviket ble sett som negativt, og i 2002 ble Ethnologue invitert til å jobbe sammen med ISO for å lage en ny, felles standard. Denne standarden, ISO 639-3, ble tatt i bruk fra 15. utgave, og omfatter 7299 koder. Begrepet SIL-kode flat bort fra denne utgaven. Ved bruk av eldre utgaver vil det være uoverensstemmelser mellom SIL-koden og ISO 639-3.

Vurdering[rediger | rediger kilde]

Ehtnologue blir både rost og kritisert. Utover hvor omfattende verket er, har det særlig blitt rost for å ta med en rekke alternative navn på språk, som språkets eget navn, dets offisielle navn og hva andre kaller det. Kritikken går blant annet på forholdet til semittiske språk, hvor enkelte hevder at SIL Internationals kristne grunnholdning har ført til gale klassifiseringer av religiøse eller ideologiske årsaker.

Det er også funnet mange feil i Ethnologue; blant annet ble flere språk som var med i 14. utgave fjernet i den 15., ettersom de ikke eksisterte. Det foregår et kontinuerlig arbeid med korrigering og oppdatering med tanke på neste utgave. En del av informasjonen, spesielt i forhold til små språk, er også utdatert; dette må i mange tilfeller tilskrives at det er umulig å få informasjon fordi det ikke avholdes folketellinger hyppig nok i områdene hvor språkene snakkes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]