Sør-Koreas sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sør-Koreas sentralbank
Offisielt navn한국은행 (한은)
HovedkontorJung District
Stiftet12. juni 1950
SentralbanksjefLee Ju-yeol (1. april 2014)
Sentralbank forSør-Korea
Valutasørkoreansk won
ISO 4217KRW
Nettstedwww.bok.or.kr (ko)
www.bok.or.kr (en)

Sør-Koreas sentralbank (Bank of Korea, BOK) er sentralbanken i Sør-Korea. Banken ble etablert 12. juni 1950 i hovedstaden Seoul.

Banken ble etablert med utgangspunkt i en egen lov, som sa at bankens primære mål var å sørge for stabile priser. Banken satte et mål hvert år etter samtaler med regjeringen og la etter dette opp en plan for sin pengepolitikk.

Banken er i dag en typisk sentralbank, som sørger for å produsere pengesedler og mynter, samt planlegger og gjennomfører pengepolitikken, er bankenes bank og myndighetenes bank. Banken er også administrator for betalingssystemer, samt at den håndterer landets valutareserver. Banken har også enkelte tilsynsoppgaver, som er definert i loven.

Bankens styre består av sju medlemmer, som representerer ulike grupper i det koreanske samfunnet. De pekes ut av landets president for fire år av gangen, bortsett fra nestlederen som har en tre års periode. medlemmene er styremedlemmer på heltid.

Nåværende sentralbanksjef (governor) er Lee Ju-yeol.[1] Han overtok etter Kim Choong-soo, og er utnevnt for perioden 1. april 2014 til 31. mars 2018. Bankens hovedkontor ligger ved Namdaemungata, Jung-gu, Seoul.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]