Såmaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Såmaskin

En såmaskin er en samlebetegnelse for innretninger som sår frø i frøkulturer. Det fins flere utførelser av dem.

Traktorsåmaskin[rediger | rediger kilde]

De fleste traktorsåmaskiner har et kammer der frøene blir lagret. Fra det kammeret driver en vals frøene ned i rør som går ned i sålabbene. Sålabbene begraver frøet i jorda, og kan innstilles slik at det blir passe dypt ettersom hvilken art man dyrker. Hvor mange sålabber som finnes varierer med bredden på såmaskinen, men som regel sitter de med mellom 5 til 10 cm avstand. Denne mekanismen blir som regel drevet av hjulene på såmaskinen, slik at det ikke kommer frø når såmaskinen står i ro.

Radsåmaskin[rediger | rediger kilde]

Radsåmaskinen brukes i radkulturer for å så frø. Den er ellers lik i funksjon som en normal såmaskin. Oftest er det bare 3 sålabber på den i bredden, og den legger ett og ett frø ned med passe avstand.

Forsøkssåmaskin[rediger | rediger kilde]

Forsøkssåmaskin er en såmaskin beregnet på forsøksjordbruket. Den sår bare ett og ett frø, og dermed blir det lettere å måle spiringsprosent og andre parametre i ettertid. Den ble oppfunnet ved Norges landbrukshøgskole av Egil Øyjord.[1][trenger bedre kilde]

Sveivesåmaskin[rediger | rediger kilde]

Sveivesåmaskinen ble båret av en mann. Den hadde en sekk til frøene og en spredeskive som ble drevet av en sveiv som spredte frøene utover åkeren, omtrent tilsvarende kunstgjødselsprederen i dag. Den er nå stort sett ute av bruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Egil Øyjord – hjemmeside

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]