Såinnhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Såinnhus på gården Beitlandet i Forradalen, Stjørdal kommune. Fotograf: Lars Marius Garshol

Et såinnhus er en tradisjonell gårdsbygning for tørking av maltet korn til ølbrygging. Såinnhuset brukes i dag i Stjørdal, til brygging av maltølet stjørdalsøl. Dette er en overlevning fra den tiden da alle gårder brygget sitt eget øl på malt de selv lagde av eget korn. Det spesielle med såinnhuset og Stjørdal er at her er det fortsatt vanlig å malte korn og brygge tradisjonelt øl av det.[1]

Malt lages ved å bløtlegge korn og så la det spire, før spiringen avbrytes ved at maltet tørkes. I såinnhuset står en ovn som kalles såinn, der maltet blir tørket. Ordet såinn kommer fra keltisk sorn, som også gjenfinnes i færøysk, hvor sodnhús brukes mer alminnelig om en korntørke.[2] Moderne såinner bygges av forskalingsstein. Man bygger vegger i firkant, ca 4 meter i bredden, 2 meter i dybden, og omtrent 1,80 meter høyt. På toppen legges planker som lokk, med en trekarm rundt, så maltet ikke skal falle ut. I plankene borres tusenvis av hull, der varme og røyk kommer opp, for å varme opp maltet som skal tørke, og sette røyksmak på det.

Nede ved gulvet er det en fyringsluke som åpner inn til ildstedet, som kalles "kjerringa." Rundt kjerringa er det satt stein, med åpninger mot siden. På toppen ligger en kraftig steinhelle. Dette skal beskytte plankene mot gnister, og spre varmen utover i såinnen, slik at varmen blir jevn over det hele.

I Stjørdal fyres det utelukkende med oreved i såinnen, og dette gir stjørdalsølet den karakteristiske kraftige aromaen av orerøyk. Oreved brukes for å få den rette aromaen, men også fordi or brenner jevnt, slik at det er lett å holde rett temperatur. Malterne måler sjelden temperaturen, men det er velkjent at når plankene i såinnen begynner å lage kneppelyder er temperaturen for høy, og fyringen må reduseres.

Tørking av maltet tar typisk 15-24 timer.

Et såinnhus er en hel bygning, og å vedlikeholde denne er krevende for en bygning som vanligvis brukes bare én gang i året. Fra 1990-tallet av ble det derfor vanlig å starte "såinnhuslag," der mange bryggere går sammen om å bygge, eie, vedlikeholde og bruke såinnhuset. Slik får man delt vedlikeholdsarbeidet og kostnadene på flere. I nyere såinnhus består huset ofte av to deler: såinndelen og en egen bryggeridel. Ofte er det også festlokale i bryggeriet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gårdsøl - det norske ølet, Lars Marius Garshol, Cappelen Damm, 2016.
  2. ^ «Slik vart gåta om "såinn" løyst». Høgskulen i Volda. Arkivert fra originalen 12. januar 2003. Besøkt 5. desember 2009. , Erik Erstad, Norsk Maltøltidende nr 3, 1992/1993.
  • Les mer om malting av korn under artikkelen Whisky.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]