Ruvubu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ruvubu
Ruvuvu, Rurubu
KageraRuvubu.jpg
Samløpet mellom Ruvubu og Nyabarongo. Ruvubu kommer fra venstre, mens Nyabarongo kommer fra høyre, og sammen danner de Kagera.
LandBurundi Burundi
Tanzania Tanzania
Lengdeca. 300 km
Nedbørfelt10 200 km²
Startøst for Kayanza, Burundi
  – Høydeca. 2 240 moh.
MunningKagera ovenfor Rusumofallene, Tanzania
  – Høyde1 320 moh.
  – Koord.   2°23′23″S 30°46′52″Ø
Sideelver
  – HøyreMubarazi, Ruvyironza, Nyakijanda, Migogo
  – VenstreNyamuswaga, Ndurumu,

Ruvubu, også stavet Rurubu eller Ruvuvu, er en elv som renner hovedsakelig i sørøstlig retning gjennom Burundi og Tanzania i det østlige Afrika. Den er rundt 300 km lang og får mesteparten av vannet sitt fra den mest fjernliggende delen av Nilen-bassenget.

Elven har sitt utspring i en høyde av cirka 2 240 meter over havet i nærheten av byen Kayanza i det nordlige Burundi. Elveløpet danner deretter en bue sørover gjennom Burundi og i nærheten av byen Gitega renner Ruvyironza ut i Ruvubu. Deretter vender elven mot nordøst og renner gjennom Ruvubu nasjonalpark frem til grensen til Tanzania. Den utgjør så en kort del av grensen mellom Burundi og Tanzania før den fortsetter inn i Tanzania. Ruvubu munner til slutt ut i Kagera ved Rusumofallene i nærheten av grensen mellom Tanzania og Rwanda, i en høyde av 1 320 meter over havet.

Sideelver[rediger | rediger kilde]

Ruvubu har følgende sideelver:

Flag-map of Tanzania.svgDenne Tanzania- og burundirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.