Hopp til innhold

Rut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For navnet Rut, se Ruth
Rut og Boas. Pennetegning av Rembrandt

Rut (hebraisk: רוּתRûṯ; gresk: ῬούθRhoúth) er hovedpersonen i Ruts bok i Bibelen.[1] Hun var fra Moab, men hadde gått over til israelittenes religion. Kvinnenavnet Rut eller Ruth er hebraisk og kommer antakelig fra et ord for «lagkamerat» eller «venn».

Hun og Orpa var to moabittiske kvinner som var gift med de israelittiske brødrene Mahlon og Kiljon, som var sønner av Elimelek og Noomi. Imidlertid døde begge mennene deres ganske tidlig. Deretter ville Noomi vende hjem til Juda og bad svigerdøtrene om å dra tilbake til sine familier. Orpa drog til slutt av sted, men Rut nektet og sa: «Ikke tving meg til å forlate deg og vende tilbake, for:[2]


Dit du går, vil jeg gå,
og hvor du bor, vil jeg bo.
Ditt folk er mitt folk,
og din Gud er min Gud.
          
Der du dør, vil jeg dø,
og der vil jeg begraves.
Måtte Herren la det gå meg ille
både nå og siden
hvis noe annet enn døden
skal skille meg fra deg!


Rut og Noomi levde et fattig liv i Israel. De overlevde ved at Rut plukket kornaks som lå igjen etter onna, og mens hun gjorde dette, ble hun en dag lagt merke til av Boas, som eide åkeren og var i slekt med Noomi. Rut ble oppfordret av sin svigermor til å vise Boas at hun var interessert i ham, og etter en tid ble de to gift. De fikk sønnen Obed, og Rut ble dermed stammor til blant andre kong David.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no (norsk). Besøkt 16. februar 2018. 
  2. ^ Rut 1,16–17.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]