Russisk Toy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Russian Toy
Russisk Toy
Russian Toy
Russian Toy
HundetypeSelskapshund
OpprinnelseRussland Russland
EgenskaperFamiliehund
Størrelse22-27 cm (1,5 - 3 kg)
Anerkjennelser
FCIGruppe 9, seksjon 9, Standard Nr. 352 (FCI #352)
UKCCompanion Dog Group
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Russisk Toy (Russkiy toy) er en hunderase gjenskapt i Russland i nyere tid. FCI har gitt den en foreløpig plassering i rasestandarden for miniatyrhunder. (FCI-Gruppe 9, Sektion 9, Standard Nr. 352).

I sitt hjemland er den blitt svært populær. Fra Russland er det eksportert hunder til Baltikum, Finland og etter hvert også til Sverige og Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dette er en hund med et svært spesielt og morsomt utseende; de er langbeinte, elegante – og lette og kvikke i bevegelsene. Selv om de er små, er de fine turkamerater. Det er to hårlagsvarianter av russisk toy; korthåret og langhåret. De to variantene kan krysses med hverandre. En fullvoksen russisk toy skal i følge rasestandarden være mellom 22 og 27 cm og kan veie 1,5 til 3 kg. Den foretrukne høyden er 25 cm, med vekt 2,3 kg.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rasen har en gammel, fascinerende, men blodig historie. Rasens opprinnelige utspring var engelske toy terriere, som ble anskaffet av det russiske aristokratiet. Engelsk toy terrier ble krysset med lokale miniatyr hunder, og russisk toy terrier oppstod. Disse små hunden var holdt som kjæledyr for kvinnene i tsarens hoff. De var svært verdifulle. De minste hundene var mest gjeve. Det er sagt at hundene var verdt sin egen vekt i gull.

Da revolusjonen veltet over Russland, ble alle aristokrater blodig halshugget. Sammen med sine eiere ble også disse små kjæledeggene brutalt henrettet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]