Rundballe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Rundball)
Hopp til: navigasjon, søk
Rundballe av halm
Pakking av rundballe i plastfilm

Rundballe, populært kalt traktoregg, er en sylinderformet balle av komprimert gress eller halm.

Rundballen er en rasjonell og enkel, men kostbar metode for å konservere og lagre dyrefôr og strø på. Rundballene presses i rundballepresser, og ballene pakkes i plast for å konservere gresset (ensilering). Det finnes ulike størrelser, men de ligger vanligvis rundt 1,2 meter i diameter og 1,2 meter i bredde.

Overalt i Norge og i andre land ser vi de store kvite ballene, populært kalt «traktoregg». Det var den amerikanske professoren Wesley F. Buchele som hadde ideen, og hans student, Virgil D. Haverdink, som konstruerte den første maskinen som kunne «verpe» traktoregg. Den 20. oktober 1970 fikk de patent på en slik maskin.[1] Forskjellige maskiner for samme formål var allerede på markedet.[2]

Det er få oppfinnelser som bøndene har tatt i bruk på så kort tid. Allerede på slutten av 1970-åra, var det 18 fabrikker som produserte slike maskiner i USA og Canada. Oppfinnelsen spredte seg raskt til Europa og kom tidlig til Norge.

Traktoregg med et lufttett plastbelegg er en enkel måte «å legge graset i silo» ute på jordet i stedet for å kjøre det til fjøset for å lagre det i en gropsilo der. Fordelen med metoden er at de store ballene kan lagres på kanten av åkeren og kjøres til fjøset når det passer for bonden. For å sikre god kvalitet blir det tilsatt 3–4 liter syre per storballe på 700–800 kg.

Metoden for å konservere graset med syre for å lage «surfor» i siloer ble funnet opp av den finske professoren i kjemi, A. I. Virtanen, som i 1932 fikk patent på metoden. Metoden som fikk navnet AIV-metoden var så viktig for jordbruket at professor Virtanen fikk Nobelprisen i kjemi i 1945. Tidligere måtte bøndene tørke graset på bakken når det var sol eller hesje graset når det var regn. Etter at det er blitt praksis med høsting av graset i storballer eller bygging av gropsiloer i enden av husdyrrommene, er det slutt på bygging av de tradisjonelle runde siloer og driftsbygninger med plass til høyet over husdyrrommet. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Patent W. F. Buchele og V. D. Haverdink
  2. ^ «Selected Works of Wesley F. Buchele». Bepress. Besøkt 3. september 2015. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

landbrukstubbDenne landbrukrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.