Rumpeball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Den store setemuskel m. gluteus maximus t.v, sett bakfra, festet til hoftekammen øverst, og ned langs lårbeinet. Den mellomstore setetmuskel til høyre.

Rumpeballene (også kalt seteballene), latin gluteus er avrundede deler av kroppen lokalisert på baksiden av bekkenet (pelvis) hos mennesker og arter i menneskefamilien (Hominidae). Setemuskulene betår av tre forskjellige muskler som ligger utenpå hverandre. Den ytre muskelen er musculus gluteus maxsimus, den store setemuskel, og er sammen med m. quadriseps femoris , den firhodete knestrekkeren menneskekroppens største muskel. Den store sete muskelen er festet til et bredt område på baksiden av bekkenet og strekker seg ned over lårbeinet, femur, på baksiden av hofteleddet og videre ned mot kneleddet. Den store setemuskelen er festet til lårbeinet i mesteparten av lårbeinets lengde, og vever seg i tillegg inn i lårhinnen som omgir lårhinnen. Den store sete muskelens viktigste funksjon er å strekke, ekstensjon, i hofteleddet. Det er ytterligere to dypere muskler i setet, m.gluteus medius og m. gluteus minimus, disse to musklene har en litt annen rolle, de bidrar til først og fremst til og føre hofteleddet utover, abduksjon. Setemuskulaturen, sammen med de andre musklene i hoften, hoftemusklaturen, deriblant de dype hoftemusklene og tarmbeinlendemusklene er med på fremme bevegelse som stå, løpe, og sette seg ned.

anatomistubbDenne anatomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.