Hopp til innhold

Rufiji

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rufiji i Selous

Rufiji er Tanzanias lengste elv. Den har sitt utspring øst for Malawisjøen og munner ut i Indiahavet om lag 200 km sør for Dar-es-Salaam ved Mafiakanalen og Mafiaøya. Elven er delvis seilbar, i alle fall frem til Kidatu-demningen. Deler av elvens øvre løp, mellom Kidatu og Mufindi, løper mer eller mindre parallelt med jernbanesporet til TAZARA.

Virksomheten langs elven[rediger | rediger kilde]

I Rufijideltaet finnes 41 % (53 000 ha) av Øst-Afrikas samlede forekomst av mangroveskog. Elven er demmet opp ved Kidatu, men ellers uregulert, og store deler av elven renner gjennom det store Selous viltreservatet. Området er derfor relativt upåvirket av menneskelig aktivitet. Deltaet er rikt på fisk, reker og krabber året rundt. Lokalbefolkningens viktigste næringsvei er risdyrking og hugst i mangroveskogen. Det bor om lag 21 000 personer i Rufijideltaet, og tre fjerdedeler dyrker ris for selvforsyning. Vanskelige transportforhold bidrar til at deltabefolkningen har vansker med å drive handel med fastlandet, og regionen er derfor blant Tanzanias fattigste.

I elvens midtre del, ved Kidatu, ble det på 1970-tallet anlagt en demning og bygget en større kraftstasjon.

I elvens øvre del, i Mufindi, ble det på 1980-tallet bygget en cellulose- og papirfabrikk, Mufundi Pulp and Paper Mill. Det var den finske u-hjelpen, FINNIDA, som stod for denne oppgaven.